Q & A Shaklee

Apakah Shaklee?
Shaklee merupakan peneraju perniagaan & pembuatan suplemen / vitamin semulajadi terulung di dunia, berusia lebih 55 tahun, dan lebih 30 tahun di Malaysia. Walaupun begitu, selain suplemen, Shaklee juga mengeluarkan produk-produk lain seperti produk penjagaan rambut dan set lengkap pembersih wajah. Boleh rujuk web Shaklee : www.shaklee.com.my untuk senarai penuh produk yang ditawarkan Shaklee.

Adakah Shaklee halal?
YA. Sudah tentu! Produk Shaklee Malaysia disahkan halal oleh Islamic Service of America (ISA) yang merupakan badan diiktiraf JAKIM. Boleh rujuk sijil halal 2014 di sini.

Bagaimana saya boleh mula menjalankan perniagaan Shaklee?
Shaklee menawarkan keahlian seumur hidup melalui 3 cara berikut:
1. Bayaran yuran RM75 (Semenanjung) / RM85 (Sabah & Sarawak) termasuk caj pos.
2. PERCUMA dgn pembelian RM680 produk + caj pos RM10 (S'jung)/RM20(Sabah & Sarawak)
3. PERCUMA dgn pembelian produk bernilai RM800 (Semenanjung) / RM1000 (Sabah & Sarawak)

Bolehkah saya memulakan bisnes ni dengan modal 0?
Boleh. Kumpulkan pesanan dari rakan, ahli keluarga, saudara-mara atau pelanggan sehingga  mencapai RM680 atau lebih, kami akan daftarkan keahlian anda secara percuma untuk seumur hidup

Berapakah pembelian minimum yang perlu saya buat setiap bulan?
Di Shaklee, anda tidak dipaksa membuat belian minimum untuk kesinambungan keahlian. Sekiranya cukup minimum pembelian bulanan, anda layak mendapat cashback, jika tidak cukup, anda tidak layak mendapat cashback, namun keahlian TIDAK terbatal (ianya seumur hidup)

Berapakah minimum belian untuk saya layak menerima bonus?
Belian minimum bulanan untuk layak bonus hanyalah lebih kurang RM480 sebulan. Anda boleh menggunakan ID Shaklee anda untuk membuat belian, juga boleh berkongsi ID anda dengan sahabat & saudara-mara

Bagaimanakah cara untuk saya membuat belian?
Setelah mendaftar, gunakan ID anda untuk menikmati cashback. Belian  produk Shaklee boleh dilakukan secara tunai, kad debit atau kad kredit melalui :
1. Belian terus / walk in ke cawangan berdekatan (Shaklee tiada stokis)
2. Belian melalui email  
3. Pesanan melalui fax
4. Pesanan melalui panggilan telefon
* Bagi cara 2, 3 & 4, produk akan dihantar terus ke alamat anda dalam tempoh 1-4 hari bekerja. Caj pos akan dikenakan sebanyak RM10 (Semenanjung) / RM20 (Sabah Sarawak) atau penghantaran percuma untuk pembelian RM800 (Semenanjung) / RM1000 ( Sabah Sarawak)

Perlukah saya menyimpan stok untuk perniagaan saya?
Ini adalah pilihan anda. Anda boleh menyimpan stok atau meminta Shaklee mengepos terus kepada pelanggan anda setelah belian dibuat dengan ID anda (sistem dropship). 

Berapakah bonus yang saya boleh dapat dari perniagaan ini?
Tiada jumlah tertentu yang boleh ditetapkan untuk bonus anda. Ianya bergantung kepada usaha anda & keluasan rangkaian perniagaan anda. Bonus Shaklee boleh dinikmati serendah 2 angka sehinggalah ke 6 angka, malah tiada had.

Bagaimanakah cara bonus Shaklee dibayar kepada saya?
Bonus akan dikreditkan terus ke akaun anda pada 14 haribulan setiap bulan. Contohnya, belian sepanjang Januari akan dikira & bonus akan dikreditkan pada 14 Februari. Jika anda tidak mempunyai akaun bank, Shaklee akan menghantar cek secara pos di hujung bulan / anda mengambil sendiri cek di cawangan Shaklee bermula 15hb - 18hb.

Adakah ganjaran lain selain tunai?
Ya. Shaklee menawarkan 3C - Cash, Car & Convention
1. Cash - Ganjaran tunai meliputi :
# Bonus dari jualan kumpulan
# Untung runcit
# Bonus kepimpinan
# Insentif Coordinator (pangkat)

2. Car
# Apabila kumpulan anda telah berkembang dan mencapai jualan minimum yang ditetapkan, anda layak menerima tambahan 3% daripada keseluruhan. Ini dikenali sebagai insentif kereta. Shaklee membayar secara tunai. Terpulang kepada anda bagaimana untuk menggunakannya.

3. Convention
Selain mengumpul uv (unit value) atau dalam bahasa lebih mudah 'point' bagi setiap pembelian, anda juga berpeluang mengumpul mata untuk percutian dalam negara dan antarabangsa. Mata dikira berdasarkan:
i ) Jualan kumpulan ; lebih kurang RM930 menyumbangkan 1 mata
ii) Pendaftaran ahli baru dengan pembelian RM650 ; menyumbangkan 1mata
iii) Penghasilan leader baru. Seorang supervisor (dgn jualan RM9000 sebulan);  20 mata
iv) Kenaikan pangkat ; ni ada jumlah tertentu ikut jadual, semakin tinggi pangkat, semakin banyak mata

Percutian ini terbahagi kepada dua :
1. Percutian dalam negara
2. Percutian antarabangsa atau Umrah Ziarah bagi Muslim Leader.

Umrah ditawarkan setiap tahun, destinasi percutian lain adalah berbeza mengikut tahun.

Jika saya menyertai Shaklee di bawah naungan group Bijaksihat, adakah saya perlu menghadiri mesyuarat pada tempoh tertentu?
Tidak. Kami di Bijaksihat menjalankan online coaching, secara berkumpulan / individu. Perjumpaan offline ada dijalankan sekali-sekala tetapi ianya tidak diwajibkan. Kami mempunyai leaders dari setiap negeri di Malaysia dan rata-ratanya berjaya hanya dengan online coaching individu dan melalui support group whatsapp dan facebook kami.

Berapa lamakah tempoh masa untuk saya mencapai bonus 4-5 angka?
Ianya bergantung kepada usaha anda. Ada leader yang mencapai 4 angka selepas sebulan, tiga bulan, setahun menyertai Shaklee. Ia bergantung kepada usaha dan kegigihan individu untuk mencapai kejayaan.

Perlukah saya mencari downlines?
Permulaan bisnes Shaklee adalah perkongsian kebaikan produk dari hati & pengalaman anda sendiri. Tanpa downlines, anda juga boleh mencapai pangkat supervisor & menikmati peratus bonus tertinggi iaitu 21%. Namun, sekiranya ada antara pelanggan yang ingin menjadi ahli / downline / anak Shaklee anda, ini adalah peluang untuk anda berkongsi ganjaran Shaklee dengan beliau. 

Masih ada pertanyaan? Hubungi kami 

SMS/Whatsapp: 013-315 6822
Facebook: Nurul Aiman

No comments:

Post a Comment

Thank you so much for taking the time to leave some comments. I just love hearing from you!