Monday, August 24, 2015

Cara menggalakkan anak untuk berkongsi

Assalamualaikum wbt dan salam sayang semua.

Lama tak menulis.

Kali ni nak share pengalaman supaya anak-anak mudah berkongsi.

Anak saya tahun ni sorang umur 2 tahun. Sorang lagi baru nak masuk 3 bulan. Dua-dua perempuan. Alhamdulillah.

Yang kakak dah ada opinion sendiri. Dia dah mula develop sense of ownership. Dia tahu mana satu barang dia, mana satu barang ummi walid. Mana satu barang adik.

Kita sebagai mak ayah jangan simply langgar hak anak. Mentang-mentanglah kita yg beli barang-barang anak.

Kalau kita nak guna barang anak, minta secara berhemah. Sama juga kalau kita nak anak-anak saling berkongsi, kena pesan elok-elok. Kali pertama mungkin belum nampak pesan. Percayalah, benda selalu kita ulang. Lama-lama anak akan faham.

Contoh situasi. Dekat rumah saya ada dua spray air untuk tukar lampin anak. Satu si kakak punya. Satu adik punya.

Adik buang air. Kebetulan spray air si kakak paling dekat.

Ummi: Adik pinjam spray ni boleh?
Amnah: Tak boleh. Amnah punya.
Ummi: Sayang adik kan..
Amnah: Sayannngg..
Ummi: Sayang adik kena share kan? Adik nak pinjam kejap boleh?
Amnah: Boleh (sambil tersengih2)

Alhamdulillah.


Situasi tenang ni bukan tiba-tiba je jadi. Dulu masa adik lahir, bukan mudah juga berkongsi. Hari-hari kami suami isteri ulang tentang sharing is caring. Bila anak tak mahu berkongsi, sila jangan mudah menghukum. Perkara ni amik masa.

Kita mak ayah perlu main peranan. Kena selalu tunjuk contoh kalau nak anak mudah share barang. Makan suap ke. Minum segelas ke. Romantik ni kena tunjuk depan anak-anak tau. Baru anak-anak tiru.

Lagi satu.

Kalau kita tak suka anak rampas barang kawan, please...kita pun mintak elok-elok barang dari dia. Jangan main rampas je. Kan biasa kita nampak, anak rampas barang kawan. Tak nak share macam tu lah barang dia. So maknya rampas balik barang tu dari tangan anak dan pulangkan semula pada kawan. Laaa..patutlah anaknya susah nak share dan suka merampas. Follow maknya gak. Mungkin maknya kalut kawan tu duk nangis. Review balik tingkah laku kita. Masih belum terlambat untuk berubah.

Respect is the key word.

Selamat maju jaya.

Nurul Aiman 013 315 6822
FB: www.facebook.com/NurulAiman87
Insta: www.instagram.com/annurhaifa