Sunday, May 10, 2015

Anak-anak | Let them fly | Kita tak sempurna

Salam sayang semua,

Bukan mudah untuk menulis dari sisi pandang seorang ibu. Tapi hari ni, saya menulis sebab saya merasakan perlu untuk kita semua ibu bapa ingat dan faham yg anak-anak kecil kita takkan selamanya kecil. I feel like we all need that reminder from time to time.


Kadang-kala kita terlalu strict membesarkan anak-anak sehingga tanpa sedar kita dah 'mencuri' keseronokan mereka sebagai anak kecil.


Saya berharap suatu hari nanti, bila anak-anak kami mengimbas masa kecil mereka, mereka akan ingat ummi pernah biarkan mereka 'tolong' lipat baju beramai-ramai walaupun hakikatnya lebih bersepah dari biasa. Atau walid pernah biarkan main air dalam kolam walaupun satu rumah dah banjir.

Masa sememangnya terbang dengan pantas. Sebelum mata sempat berkelip, sedar-sedar je anak-anak kita dah terpaksa menghadapi sendiri'the serious part of life'. Jadi, biarkan je mereka menikmati keseronokan menjadi anak kecil sementara masih berpeluang.

Jujurnya, ada masa saya biarkan rasa penat menguasai diri. Bila penat, saya jadi hilang sabar, annoyed, geram bila Amnah asyik minta bacakan satu lagi buku selepas 5 buah buku. Bila dah baca buku ke-6, akan ada saje permintaan buku ke-7. Tengok sebelah, eh..walid dia dah tidur plak. Dalam hati, sudahlah seharian kita bersama Amnah, apalah salahnya 3 minit sebelum dia tidur kita spend masa untuk pembangunan akhlak anak. Masa nilah nak bagi tazkirah ke, pesan-pesan ke sebab hati anak tengah lunak.


Tapi yang sebaliknya plak terjadi. Saya kerap jawab, "Sudahlah Amnah, ummi letih ni. Ummi tak larat. Esok je kita baca." Lepas tu akan berlaku tantrum sebelum tidur dan situasi menjadi semakin tak terkawal. Jangan ambil ringan permintaan 'kecil' anak. Sebenarnya bukanlah 'membaca buku' yang diharapkan anak dari kita tapi kebersamaan dan perhatian dari ibu bapa tu yg anak mahukan.


Satu perkara yg Amnah SUKA sangat repeat sehingga saya rasa annoyed, dia nak semuanya ummi dia yg tolong buatkan. Bila walid dia bawa membuang kat tandas, jawapan Amnah "Biar ummi yang buat". Bila walid nak pakaikan lampin, baju, Amnah jawab lagi "Biar ummi yang buat". Nak baca buku, nak pimpin, nak dukung, nak tidur, nak makan, hampir semua benda, "Biar ummi yang buat". Ni ayat standard dia yang boleh dengar lebih dari 10 kali sehari. Kerja cepat jadik lambat bila anak kecil sibuk nak ummi buat semuanya sedangkan walid dia ada. Saya biasanya bertegas minta walid Amnah yang buat, tapi setiap kali mesti tantrum akan meletus. Maka bukan kata anak je bersedih hati, kita mak ayah ni pun boleh masam muka. Minggu ni saya sedar, why not?

Why not, anak minta baca buku je pun, bukan minta emas berlian.
Why not, memang tugas ibu bapa kena sama-sama pikul, tapi ada tugasan ibu buat lebih baik dari ayah dan ada yg ayah lebih expert dari ibu.
Anak-anak hanyalah kecil sekali je, and who are they hurting?
Kita merampas kegembiraan dan imaginasi anak sebab kebanyakkan masa kita rasa susah dan leceh nak buat. Itulah yg menerjah fikiran saya.

So I encourage all you parents to loosen up a little.
Ask yourselves "Why not?" a little more often...

and let them be little ^_^

Nurul Aiman