Monday, March 30, 2015

Home Schooling | Rangsang minda anak

Salam sayang semua...


Selalu nampak set alphabet ni kat kedai tapi tak pernab teruja pun nak beli. Dalam fikiran saya, mungkin Amnah belum bersedia main puzzle kena matching-matching yang kecik camni.

Balik rumah mertua, Amnah nampak puzzle sepupu dia. Saje saya uji..

"Amnah..mana huruf A?" - Dia pun tunjuk huruf A

"Cuba cari A for apple" - Dia pun tunjuk gambar apple atas board dan susun huruf A.

Lepas tu saya tinggal kejap. Tengok-tengok dia dah susun banyak huruf. Itulah, tak baik underestimate kemampuan anak. Budak2 ni cepat je belajar terutamanya mainan warna-warni. Educational toys atau buku boleh cuba perkenalkan dulu, kalau belum sesuai, simpan dan perkenalkan semula kemudian.

Apa pun kena beri kepercayaan dan semangat pada anak. Anak terdorong untuk berusaha lebih kuat dengan sokongan mak ayah. Jangan plak dah beli mainan, longgok je depan anak tanpa tunjukkan cara main yang betul.

Semoga berjaya semua ^_^

No comments:

Post a Comment

Thank you so much for taking the time to leave some comments. I just love hearing from you!