Wednesday, February 25, 2015

Maltodextrin bahaya?

Maltodextrin
Salam sayang semua,

Cuba pilih secara random 5 produk yang ada di dapur anda. Kemungkinan ada beberapa produk yang mengandungi maltodextrin sebagai sebahagian daripada bahan-bahannya. Boleh jadi maltodextrin ada dalam yogurt, tepung kek instant, salad dressing dan macam-macam lagi.

Facts:
1) Secara asasnya, maltodextrin terhasil daripada kanji terutamanya beras, jagung, kentang ataupun gandum. Semua ni bahan asa harian kita. Kanji ni melalui proses hidrolisis, maka terhasillah sama ada maltodextrin ataupun pepejal sirap jagung. Bezanya, maltodextrin dihidrolisis menjadi 20% kurang daripada kandungan gula manakala sirap jagung 20% lebih daripada kandungan gula.

2) Maltodextrin bukan MSG. Dia cuma agen pemekat makanan. Macam kita selalu letak tepung jagung dalam kuah kuew teow kungfu.

3) Secara teknikalnya, maltodextrin ni karbohidrat kompleks. Dia tinggi glycemic index, maknanya dia cepat diserap sistem penghadaman.

4) Disebabkan maltodextrin ni mudah diserap badan, seeloknya amik lepas exercise atau lepas buat kerja.

Masih tertanya adakah maltodextrin bahaya? InsyaAllah maltodextrin yang digunakan di dalam produk Shaklee tidak berbahaya jika digunakan ikut panduan yg betul. Tambahan, semua produk Shaklee terhasil daripada bahan-bahan non-GMO. Malah telah melalui ratusan ujian saintifik bagi menguji keselamatan dan keberkesanannya.

Maltodextrin ni pun ada dalam Mealshake Shaklee. Sukatan yang disarankan pada label tong Mealshake adalah untuk dewasa. Untuk kanak-kanak pula, kita ada panduan khas sukatan pengambilan Mealshake mengikut peringkat umur supaya tidak membebankan buah pinggang mereka. Tanyalah saya cara pengambilan yang betul. InsyaAllah saya akan berikan guide yang terbaik.

Mealshake Shaklee untuk kanak-kanak
Rugi tak cuba Mealshake, terlalu banyak manfaat bukan je untuk anak-anak kita tapi untuk dewasa juga. Saya bertemu jodoh dengan Mealshake pun sebab Amnah pernah kena sembelit teruk dulu. Alhamdulillah, sekarang smooth je proses membuang. Dah pandai buang air besar kat tandas plak kan, lagilah mudah. Dia baru je 2 tahun. Hehe ^_^

Saya percaya ibu bapa yang prihatin akan study betul-betul setiap bahan yang ada dalam pemakanan anak-anak. Semua mahukan yg terbaik untuk anak-anak kan? Buatlah pilihan yg bijak berdasarkan ilmu dan pengalaman.

Oh..sekali lagi, hubungi saya untuk sebarang pertanyaan. Saya suka berkongsi dan bercerita. InsyaAllah saya akan bantu temui jawapan untuk permasalahan anda.

Nurul Aiman
013 315 6822
A successful SID
A dedicate mother

No comments:

Post a Comment

Thank you so much for taking the time to leave some comments. I just love hearing from you!