Saturday, January 17, 2015

Tips sayur tahan lebih lama dalam peti ais.

Salam sayang semua,

Duk rumah, sambil2 kemas rumah rajin gak la layan Food Network channel 727. Banyak dapat tips dapur best.

Antaranya tips yang saya dapat, cara simpan sayur daun dlm peti sejuk. Lepas beli je, keluarkan dari plastik. Balut dengan tisu dapur. Dua lapis dah cukup. Pastu simpan di bahagian sayur (kat bawah sekali). Elakkan masuk semula dalam plastik. Sayur berdaun mudah layur bila kena lembapan.

Sayur ni dah 2-3 hari dalam peti ais. Tak layu pun.
Tak digalakkan balut dgn surat khabar. 1) sebab surat khabar byk karbon, tak elok. 2) sebab surat khabar kurang serap lembapan macam tisu. 

Sayur daun tahan 3-5 hari je dalam peti ais. Dia sensitif pada suhu sejuk, mudah layu n menguning. So make sure masak cepat.

Hope tips ni membantu. Selamat mencuba ^_^

Monday, January 5, 2015

She'll be 2 years old in a month

Dah berminggu mesyuarat suami isteri (kami mesyuarat semua perkara, dari sekecil2 perkara hingga ke perkara besar) bagi membuat keputusan nak wean-off Amnah. Terlalu banyak yang kami bincangkan. 

Adakah terlalu awal untuk wean-off Amnah?
Adakah 'sekarang' pilihan yang tepat?
Kaedah apa yang terbaik untuk untuk wean-off?
Adakah perlu susu alternatif?
dan banyak lagi...

Process putus susu bukan perkara main-main. Bagi saya (sebagai ibu), process ni sangat perlu dibuat secara beransur-ansur bagi mengelakkan kecederaan emosi ibu dan anak. Sokongan suami sangat penting. Serius, sangat penting!!

Masakan tidak, berbulan-bulan, bertahun-tahun, ibu sumber kekuatan anak. Lapar, dahaga, sakit, takut semua cari ibu. Anak menyusu bukan sekadar lapar tapi ibu memberikan keselesaan dan ketenagan yang tak dapat dicari di tempat lain.

Alhamdulillah..dua tiga hari ni ada perubahan positif.

Dah nampak sinar kejayaan nak wean-off Amnah. Pembacaan tentang gentle weaning sangat membantu. Terima kasih gak pada kawan-kawan sudi share ilmu.

Semoga membesar jadi anak yg solehah ye Amnah Mumtazah binti Akmal Madzir.

Walaupun dah wean-off nanti, Amnah tetap bushuk masham Ummi.