Thursday, October 2, 2014

Rahsia saya kuruskan badan

Ramai pm saya tanya macam mana boleh kurus. Kebanyakkan yang tanya ni mak-mak beranak satu. Saya faham sangat perasaan kawan-kawan. Saya dah lalui semua tu. Kita pun nak kembali muda remaja atau kalau boleh lagi selim-melim dari zaman sebelum berkahwin.

Buat pengetahuan semua, berat saya naik lebih 12 kg banyak masa mengandung dan saya hanya turun 6kg je sejurus selepas bersalin. Terkedu tengok jarum penimbang dekat wad. Aikk...banyak ni je turun?

Dan sepanjang berpantang berat saya cuma turun 2kg. Oh, sangat menyedihkan. Sesungguhnya saya pikul berat badan yang mengecewakan ni sehingga anak hampir berusia setahun. Kawan-kawan jeling je tengok. Ayah asyik perli suruh jaga makan. Suami buat tak tahu je setiap kali saya mengeluh berat kadang-kadang maintain gemuk, kadang-kadang naik. Dah boring le tu. Hehe.

Mulanya nak buat tak tahu je dengan berat yang makin merunsingkan ni dengan harapan, bila anak dah besar, dah penat kejar anak maka berat akan turun sendiri. Pppffttt..




Sila jangan tipu diri sendiri! 

Berat turun sendiri? Yelah tu. Makan banyak, kononnya guna alasan lapar menyusu anak. Anak juga jadi alasan. Kalau anak tu tahu mak dia asyik jadikan dia sebagai alasan, mesti dia sedih.

Tak boleh jadi ni. Akhirnya saya tergerak nak cuba ESP alfalfa. Memang dua ni untuk set menyusu tapi asalnya saya amik untuk kesihatan wanita. Nak kulit cantik katanya. Alhamdulillah susu badan masih cukup untuk anakanda, Amnah Mumtazah.

Sedar tak sedar, berat badan saya turun dengan banyak. Bukan sekaligus  ye tapi setiap bulan turun dan saya dah capai berat idaman saya. Lebih ringan dari zaman bujang hokey!

Happy tak hengat! Macam tak percaya tengok nombor 46 atas penimbang ^.^
Lagi best, saya tetap makan macam biasa. Tak ada pula saya kebuluran semata-mata nak kurus.

Dah ambil set kurus Shaklee tapi masih gagal kurus.

Dalam banyak-banyak pm tu, ada yang dah minum ESP tapi gagal kurus. Ada yang baru minum ESP dua kali tapi mengadu tak ada hasil. Diorang ni bukan customer saya. Saya volunteer guide kawan-kawan sebab saya suka sharing. Kalau boleh nak semua orang rasa nikmat sihat dan nikmat cantik. Siapa SID yang tak guide customer elok-elok ni. Meh nak babab sikit. Hehehe. Gurau je.




Macam mana tu?

Meh saya nak share rahsia saya.

Pertama, nak tanya sikit. Yang gagal kurus tu, awak amik SARAPAN tak setiap pagi?

Tak? Oh patutlah...

Tahu tak orang yang skip sarapan pagi berpotensi 4 kali ganda dapat obesiti? Kalau kita amik sarapan, kita akan cenderung kekalkan berat badan yang sihat, lebih bertenaga, mood lebih ceria, kurangkan risiko penyakit dan paling best kita akan lebih optimum di tempat kerja.

Perasan tak, orang yang tak sarapan ni mudah moody? Heee...betul kan? Bila moody, stress, mulalah nak mulut tu teringin nak kunyah macam- maam.

Jadi apa nak buat lepas ni? Yes, sila amik sarapn setiap pagi. Bancuh ESP mudah je. Takde alasan lagi untuk skip sarapan.




Kedua, MINUM AIR banyak mana?

Segelas sehari pun payah. Mana nak kurusnya.

Orang macam saya tak lalu minum ESP 3 sudu segelas. Pekat sangat. Saya percaya ramai kat luar tu macam tu. Please, janagn tipu diri sendiri lagi ^.^

Untuk pastikan saya minum air secukupnya, saya bancuh satu sudu ESP je untuk segelas air. Sehari tiga gelas ESP. Jadi hanya perlu pastikan saya minum extra 5-6 gelas air masak sehari. Sifir mudah.

ESP rasa lebih sedap tau dgn tips ni. Boleh bancuh dengan mana-mana minuman kegemaran anda.

Lagi rahsia kurus?

Tunggguuuu. Buat dua petua tu dulu naaa. Nanti saya akan share tips lain dalam entry seterusnya.

Macam biasa, perkara baik kita share. Sharing is sadaqah! Feel free to like, comment and share. Saya hargai sokongan kawan-kawan.

Saya dalam proses menulis FREE ebook cara bancuhan ESP yang sedap khas untuk pelanggan ESP saya. InsyaAllah siap tak lama lagi. Ekslusif untuk pelanggan saya je ^.^

No comments:

Post a Comment

Thank you so much for taking the time to leave some comments. I just love hearing from you!