Thursday, September 25, 2014

Bengkak susu | Simptom awal sebelum breast abscess

=== repost with improvement===

Salam sayang,

Pertama sekali saya mohon maaf sekiranya gambar-gambar dibawah mungkin mengganggu emosi kawan-kawan. Saya attach dengan tujuan ilmiah supaya kita semua dapat manfaat bersama.

Keduanya, post ni adalah tulisan semula selepasa saya ziarah kak ipar di hospital tadi (25/09/2014). Nampaknya ada silap faham mengenai bengkak susu. Nasiblah abg doktor, boleh bagi explaination sikit. So, tulisan ni terpaksa diubah supaya maklumat yg betul boleh dikongsikan.

===================

Saya tergerak nak tulis pasal breast abscess sebab baru ni abang bagitahu kak ipar warded. Sebelum ni kak ipar cuma bagitau dia bengkak susu, rupanya dah tahan sakit lama dekat sebulan. Patutlah kena buat minor surgery untuk buang nanah. Allah. Sedih sebab saya tak dapat bantu awal-awal dulu. Saya syak, bengkak susu awalnya berpunca dari baby tak melekap dengan betul pada breast. Bila nipple dah luka, menyebabkan sesi menyusu tak selesa for both mother and baby. Lama-lama, baby akan reject breast yg luka tu dan breast slowly mula membengkak.

Terus teringat pengalaman pernah kena bengkak susu. Lama sungguh tak pump susu. Rindu pulak.


Gigih pump susu sambil menulis thesis


Apa itu bengkak susu?

Bengkak susu sebenarnya kalau ikut medical term dipanggil mastitis iaitu keradangan tapi belum bernanah. Sebelum ni saya ingat bengkak susu sampai bernanah tu mastitis, rupanya bukan. Bengkak susu dan bernanah pulak dipanggil breast abscess. Info ni yang saya nak betulkan supaya kawan-kawan tak confius. Biasanya sebelum kena breast abscess, akan dapat mastitis dulu.

Biasanya mastitis ni rasa sakit membengkak di sesetengah kawasan breast je dan boleh cure dengan antibiotic iTapi once nanah atau abscess dah terbentuk. Tak ada cara lain melainkan perlu pembedahan untuk buang nanah tu.

Breast abscess terjadi bila ada infection yang disebabkan oleh bakteria. Bakteria boleh masuk dalam badan melalui luka (crack) pada breast atau nipple. Kadang-kadang, memang payah nak bezakan mastitis dengan breast abscess sebab kedua-duanya ada simptom yang sama seperti breast yang sangat sakit dan membengkak. Ultrasound perlu dibuat untuk ttahu sama ada wujud nanah atau tak.

Situasi ni common sangat berlaku masa pantang. Masa ni, kilang susu (a.k.a breast) belum pandai sesuaikan pengeluaran susu dengan permintaan baby. Bila baby minum sikit, tapi badan hasilkan lebih susu, tak ada siapa yang minum, maka susu terkumpul di breast menyebabkan dia membengkak. Worst scenario, kalau dibiarkan lama bengkak susu ni boleh jadi jangkitan dan akhirnya bernanah. Kalau dah sampai bernanah tu, namanya bukan mastitis lagi tapi dah jadi breast abscess. 

Sakit wooo..bengkak susu ni. Pernah sekali rasa masa pantang, nasib baik sekejap je. Syukur ada breastpump walaupun beli murah. Masa pump susu tu tak kisah sakit dah, target nak express susu sebanyak mungkin sebelum jadi lebih teruk. Ada orang sampai demam akibat bengkak susu.

Untuk pengetahuan, walaupun dah habis pantang dan badan dah serasi dengan demand baby, bengkak susu masih boleh berlaku. Mungkin sebab kita ter-over pump atau baby dah mula makan dan kurang menyusu.

Sebab terjadi bengkak susu 

Basically, macam yang saya cerita tadi, bengkak susu terjadi bila supply susu lebih banyak daripada demand. Atau dengan bahasa mudahnya, badan kita produce lebih susu tapi tak habis dikeluarkan. Susu yang berbaki tulah akan sebabkan bengkak susu.

Faktor utama lebihan pengeluaran susu termasuk:

  • Tak mematuhi "feeding on demand"
  • Size bra yang tidak sesuai (terlalu ketat)
  • Stress
  • Terlalu awal putus susu


Simptom-simptom bengkak susu

Pertama, breast akan rasa besar dan membengkak (engorgement/swelling). Breast yang bengkak akan rasa macam ada ketulan. Kawasan yang bengkak tu akan jadi kemerah-merahan dan berasa panas. Mungkin juga akan rasa gatal. Bila disentuh akan rasa sakit. Panas dan sakit tu petanda breast dan kena infection.

Adakah susu dari bengkak susu perlu dibuang?

Walaupun bengkak susu terjadi disebabbkan bacteria, susu sama sekali TIDAK perlu dibuang. Boleh beri baby minum macam biasa sebab susu yang terkumpul harus dikeluarkan dan bakteria tersebut tak berbahaya pada baby.

Saya qoute tulisan oleh Hoe Ah Leong Pte Ltd yang saya baca di internet:

"Milk production is often suppressed in patients with lactational mastitis in the mistaken view that the bacteria in the milk may infect the infant and breast feeding is difficult and painful. However, the current view is to continue breast feeding to empty the breast and to help to clear the infection. Milk can also be expressed from the infected breast with a pump and given to the infant without any harm.

The most effective treatment against breast abscess is prevention; expectant mothers should be taught the proper techniques to care for their nipples during breast-feeding."


Cara mengurangkan bengkak susu

Personally, saya dah cuba semua petua ni dan alhamdulillah berkesan pada saya. Saya harap petua ni membantu kawan-kawan jugak ^.^

  • Kerap menyusu baby on-demand. Baby nak je, susukan. Memang penat tapi berbaloi. Lama-lama kita akan biasa.
  • Rawat segera kalau ada nipple crack. Kaedah terbaik ialah sapu sikit susu sendiri ke tempat luka. Kebiasaannya nipple crack adalah petanda baby tak melekap dengan betul. Check, pastikan keseluruhan kawasan gelap (areola) masuk dalam mulut baby.
  • Mandi air suam. Sambil mandi tu, berus area nipple dengan berus gigi bersih.
  • Tuam dengan tuala lembab yang dah dicelup panas tapi pastikan jangan panas sangat. Nanti melecur pulak. Saya prefer tuam berbanding letak kobis sejuk.
  • Urut dalam bentuk bulatan dekat area bengkak tu. Masa menyusu pun urut area tu supaya lancar pengeluaran susu.

Selesai buat semua petua kat atas tu tapi masih tak surut bengkak, tolong jumpa doktor. Please, jangan tangguh-tangguh lagi. Kemungkinan tu bukan bengkak susu lagi tapi dah jadi breast abscess. Masa ni ubat dah tak jalan. Kena buat minor surgery untuk keluarkan nanah yang dah terbentuk dalam breast.

Tips lain yang mungkin kawan-kawan tak tahu adalah dengan ambil lecithin secara konsisten. Ramai tahu lecithin ni function dia untuk pecahkan lemak jadi titisan kecil. Lecithin juga sebenarnya bagus untuk kurangkan bengkak susu tau. Nanti saya cerita detail macam mana lecithin boleh bantu ibu menyusu jadi selim-melim ^.^



Last words

Walau apa pun kepayahan yang dialami sepanjang perjalanan menyusukan baby, tetaplah yakin bahawa susu ibu adalah yang terbaik untuk anak kita. Believe in youself. Kita mampu menjayakan misi penyusuan penuh sehingga dua tahun. 

Go..go..go.. you can do it girl!

Feel free to share, like and comment. Sharing is sadaqah  ^.^


Sumber: Hoe Ah Leong Pte LtdHealth GradesSuana Zhar dan semestinya my brother Dr. Hazim.

Monday, September 15, 2014

Savings VS Expenses

Salah satu group FB yang saya join tengah hangat diskus tentang monthly saving dan expenses. Ramai rupanya yang terkandas di pertengahan bulan.

Macam-macam juga idea cara menyimoan yang berkesan. Ada yang cadangkan perlaburan emas, simpana ASB, takaful dll. Terlalu banyak cadangan untuk disenaraikan.

Bagi saya formulanya mudah. Simpan dulu baru belanja. Dapat je gaji, terus asingkan untuk mak ayah. Kemudian asingkan untuk simpanan. Kemudian bayar semua hutang piutang. Baki baru belanja.


Pastikan ada simpanan di tabung haji.

Yes. Teorinya mudah tapi praktikalnya tak mustahil. Jiwa kena kental beb ^.^

Macam biasa. Please like, share and comment ye~

Thursday, September 11, 2014

Home Remedy | Cara ubat batuk anak




Saya dapat petua ni dari kawan-kawan facebook.

Dulu, kalau Amnah batuk selalu sampai berbunyi dada dia. Kami ni bimbang sangat sampai macam-macam cara cuba. Selalu kami sapukan balm kat dada dan belakang dia. Kadang2 buat teknik tepuk percussion tapi hati selalu sayu hati, tak tahan tengok anak menangis.

Jadi, atas saranan walid Amnah yang soleh lagi berwibawa..echeh2.. Kami pun cuba teknik 'garlic stockin'. Alhamdulillah,  lepas cuba cara  ni paling serasi.

Caranya:-
1) Cucuk dua ulas bawang putih dengan kulitnya pada garfu
2) Bakar atas api (lagi baik atas arang)
3) Dah garing, dan lembut, tutup api. Ketepikan sebentar untuk sejuk.
4) Dah sejuk, buang kulit yang terbakar tu dan lenyek.
5) Sapu pada tapak kaki anak.
6) Baki bawang letak dalam stokin dan sarung pada kaki.

Siap ~

Altenatif.
Kalau anak geli-geleman rasa bawang yang licin-licin tu, boleh letak sikit minyak masak pada bawang putih. Gaulkan sikit. Kemudian sapu minyak pada kaki.

Selamat mencuba ^.^

Macam biasa, sila like, komen dan share sekiranya artikel ni bermanfaat.

Home Remedy | Cara hilangkan selsema anak




Natural remedy for flu/running nose.


Ni petua mama. Saya tak percaya. Maka saya tanya encik google, ternyata memang betul ni petua traditional yang dah lama diamalkan oleh orang-orang tua dan masih diamalkan sampai sekarang. Sorry mama ye~

Caranya:-
1) Kunyit hidup dikupas sedikit di hujung.
2) Asah di belakang lesung.
3) Ambil jus yg keluar dan sapu di hidung.

Tak kuning ke hidung?
Isk..isk..mestilah kuning. Nama pun kunyit kan~ 

Lama tak nak hilang kuning?

Sekejap je. Mandi-mandi sekejap je hilang.

Berkesan ke?
La hawla wala quwata illa billah...setakat ni alhamdulillah, saya cuba ada nampak keberkesanannya.


Usaha lain?
Saya juga amalkan vitamin C chewable Shaklee dan Omega Guard untuk Amnah. Alhamdulillah Amnah sangat jarang selsema dan tak pernah neb lagi sampai sekarang. Syukur...

Selamat mencuba ^.^

Macam biasa, sila like, komen dan share. Sharing is Sadaqah ^.^

Wednesday, September 3, 2014

Pengalaman anak kena Hand Foot and Mouth Disease (HFMD)

Demam..


Amnah mula demam Isnin minggu lepas. Jadi kami decide nak pantau kat rumah je sebab Amnah masih ada selera makan, main aktif macam biasa, suhu pun tak tinggi sangat. Kami sentiasa sponging badan dia supaya tak terlalu pasnas. Esoknya nampak ada dot-dot merah kat bahu. Saya ingat mungkin eczema Amnah naik semula, cuaca panas kan. Macam biasa, saya cuma sapu cream Moogoo yang kami beli dekat farmasi.



Masuk hari ketiga, demam Amnah masih tak kebah, suhu tak tinggi sangat 37.4. Tapi kami tetap risau. Ana pertama, tak ada pengalaman sangat. Macam-macam kami suspect. Eczema, campak, chicken pox. Ish, tak boleh jadi ni. Pagi-pagi, tak sempat sarapan pun, terus bawa ke klinik. Doktor diagnose kudis buta (scabies). Dapat macam-macam termasuk ubat tahan gatal (sapu dan makan) dan ubat gatal nyamuk. Banyak kali saya tanya nurse, boleh ke ubat sapu tu bagi pada budak-budak. Nurse kata boleh je. Saya tetap tak berani sapu dekat Amnah sebab bila baca ingredient dia ada paraben.

Petang tu, saya panik sekejap bila perasan dot-dot merah dah penuh dari bahu sampai ke bawah dagu Amnah. Saya call cik abang suruh balik cepat. Kesian tengok Amnah dah rimas, garu-garu. Lepas maghrib, kami pun pergi klinik lain untuk dapatkan second opinion. Masa ni, dot-dot merah dah naik sampai bibir dan mulut Amnah. Dekat tangan dan kaki pun ada.

Malam tu, doktor diagnose Amnah HFMD. 100% confirm kata doktor. Kami tak suspect langsung Amnah akan dapat HFMD. Amnah dengan ummi dia kena kuarantin sampai Amnah sihat. Langsung tak boleh keluar rumah sebab penyakit ni sangat-sangat mudah berjangkit terutamanya pada budak-budak yang lemah immune system.

Puas fikir dekat mana dia kena jangkit. Mungkin dapat kat klinik kesihatan minggu lepas masa pergi cucuk setahun setengah. Bila baca kat internet, virus HFMD tak akan aktif terus lepas dia berpindah masuk badan baru. Lepas seminggu baru nampak simptom macam naik ruam dan demam.

Kelam kabut kami study ad-hoc pasal HFMD kat internet. Tak ada ilmu langsung pasal penyakit ni. Tengok gambar budak kena HFMD, sampai tangan, mulut melepuh. Scarrryyy. Taknak Amnah jadi sampai camtu sekali. Mulalah tanya sana, tanya sini minta tips. Ada kawan siap bagi tips paling berkesan: SABAR, SABAR dan SABBBBAAARRR. So true!

Mana taknya, malam je Amnah tak dapat tidur sebab ruam dia gatal dan sakit. Tidur dah la lewat pukul 12 malam, pukul 2.30 pagi dah bangun. Tu tidur bilik air-cond, kalau takde air-cond, mungkin tak tidur terus.


Sental-Sental..


Alang-alang kena kuarantin, saya buat projek membersihkan satu rumah. Lepas sapu satu rumah, saya mop dengan air campur Basic H. Habis dengan dua biji kipas syiling pun saya bersihkan. Gagah jugak ummi ni hah. Cadar, sarung bantal semua saya tukar. Katil kemas-kemaskan. Baju-baju Amnah basuh dengan Basic H juga. Mujur sempat grab Basic H satu masa pergi branch baru ni.

Natural Treatment..


Semakin hari, semakin ketara ruam dekat badan Amnah. Paling teruk dekat bahagian nappy. Nak luruh hati ummi ni bila Amnah yang belum lancar bercakap duk mengadu, "aakiitt, aaakkiitt" sambil tunjuk ruam dekat kaki dia. Ada yang berair, ada yang merah menyala. Alhamdulillah, ulser dalam mulut tak banyak. Amnah makan, minum dan menyusu macam biasa. Main pun boleh tahan aktif. Masa nak tidur je masalah sikit. Agaknya, masa main lupa kejap sakit-sakit semua tu. Dah nak tidur baru rasa.

Saya sapu moogoo, tak masih menggaru. Sapu gak ubat klinik. Masih tak jalan gak. Amnah dah start menagis dan masih menggaru dengan ganas. Tak tahan tengok. Rasa nak menangis sekali. Lepas tu cuba sapu Herbal Blend. Macam magic! Amnah terus stop garu dan slowly tidur. Saya perasan dot-dot dekat tangan dan kaki nampak melepuh tapi tak pecah pun. So, ruam dia tak jadi teruk macam dalam gambar yang saya google sebelum ni. Alhamdulillah syukur.



Herbal Blend ni antara produk Shaklee yang paling berhantu. Sejam lepas announce restok, terus licin online. Dorang ni sekali borong ada yang sampai beratus-ratus. Nasib la sempat gak beli beberapa tiub. Walid Amnah kata, lepas ni tak payah dah guna cream lain untuk Amnah. Guna Herbal Blend je. Murah dan berkesan! Kena buat stok Herbal Blend banyak-banyaklah lepa ni ^.^

Hari-hari seterusnya, saya mandikan Amnah dengan air suam campur dua titik  Basic H untuk bunuh kuman-kuman HFMD yang jahat tu. Amnah enjoy sangat main air, dia buat macam berenang dalam pool pulak. Hehe.



Sekarang dah hari ke-7. Saya baru perasan, ruam-ruam HFMD dah licin. Tak ada parut langsung. Sebelum ni, kesan nyamuk gigit je dah ada kesan hitam. Nak hilang parut gigit nyamuk, boleh amik masak berbulan-bulan. Lebih menggembirakan hati, bila kesan eczema pun hilang. Kulit smooth semula. tak sangka. Kita ikhtiar pulihkan HFMD, tapi eczema pun surut jugak. Alhamdulillah.

Ikutkan semua ruam baik. Tapi ada sikit dekat kaki yang degil. So, walid Amnah tak bagi keluar rumah lagi. Bimbang ada budak terkena jangkitan. So, sabar ye Amnah. Few days lagi kita boleh main kat luar ye.

Selebihnya berdoalah, minta pertolongan pada Allah. Doakan senjata orang mukmin. Dia yang beri penyakit sebagai ujian untuk kita, maka Dia juga yang berkuasa menghapuskannya.

Ni je serba-sedikit sharing pengalaman saya handle anak kena HFMD. Jangan lupa like, share dan tinggalkan komen sekiranya tulisan ni bermanfaat.