Monday, August 25, 2014

Jumpa doktor gigi

Dah dua tahun kahwin, baru ni berjaya pujuk cik abang ke klinik gigi. Walid Amnah tak berani jumpa doktor gigi. Hehe. Yang takut-takut dibayangkannya, sebab tu la payah benor nak ke klinik gigi. 

Al-kisah...


Satu hari saya asa tengah gosok gigi anakanda, ternampaklah satu lubang kecil kat belakang gigi atas dia. Frust hati bukan main lagi. Yelah, saya ni memang jaga sangat gigi Amnah. Hari-hari gosok gigi. Tak puas hati lagi, lepas gogok pakai berus gigi, siap tonyok pakai napkin pulak. Amnah memang bagi kerjasama setiap kali sesi gosok gigi. 

Jadi, saya pun ajak la walid Amnah ke klinik gigi. Amnah tak ada tunjuk tanda-tanda sakit gigi pun. Tapi saya bimbang takut melarat. Amnah baru setahun setengah. Nak tunggu gigi kekal keluar, lama lagi kot. Tak sanggup! Walid Amnah pun teruja sekalilah nak jumpa doktor gigi. Alhamdulillah ^.^

The D-day...


Setelah berkali-kali gagal ke klinik atas bermacam-macam sebab, akhirnya semalam berjaya juga kami berjumpa doktor gigi. Nasib baik dah buat appointment awal.

Seminggu dua sebelum jumpa doktor gigi, kami dah berlatih dengan Amnah cara buka mulut luas-luas. Comel je tengok dia terkial-kial menganga setiap kali kami suruh buka mulut. "besar lagi Amnah, besar lagi". Hehehe.

Dalam perjalanan ke klinik pun, saya suruh Amnah buka mulut. Saya kata, "Amnah buka mulut. Doktor nak tengok". Dengan muka mengantuk tu, dia usaha juga menganga. 


Dalam hati dah rasa lega. InsyaAllah her first dentist visit will be smooth. Hahaha. Jangkaan saya meleset. Bila masuk je bilik procedure, nampak plak doktor pakai baju biru dengan mask, menangis terus Amnah. Semua latihan buka mulut dah ke laut. Amnah macam fobia sikit dengan medical staff ni. Agaknya teringat-ingat kena cucuk minggu lepas. 

Maka, hari ni kira macam sesi ta'aruf je dengan doktor. Next visit, insyaAllah Amnah behave sikit. Ameen. 

Doktor pun explain, umur macam Amnah memang payah nak check gigi. Even kalau ada kes melibatkan tampalan pun, doktor jarang dapat buat sebab budak terlalu kecil. Sebelum tampal, kena cuci gigi dulu. Bunyi machine tu je dah scary, nak tunggu tampal lagi la tak mau. Lepas tampal, kena tunggu kering. Jadi, jarang sangat tampal tu menjadi untuk budak-budak. 

Doktor cuma suruh jaga pemakananan Amnah. Dia kata no worries sebab Amnah masih breastfeed. Gigi berlubang memang boleh jadi kat sesiapa pun even fully breastfeed child. Maknya kena rajin gosok hari-hari dan bersihkan tempat lubang tu. Ikutkan lubang kat gigi Amnah kecil je, tapi saya ni yg paranoid. Haha. 

Giliran Walid Amnah...


Walid Amnah yang tadi macam berani depan Amnah dah mula tersengih-sengih. Ni first time dia nak buat scaling. Jadi lama lah sikit procedure dia. Takpe, kami tunggu kat dalam sekali, bagi semangat. Hehe.



Nampak tak muka Amnah tu? Tu la dia, doktor datang nak check dia tak mau buka mulut. Doktor kerjakan walid, dia boleh pulak tayang gigi. Sabor je la~

Pengajaranya...


Kesimpulan dan keinsafan dapat lepas jumpa doktor gigi semalam:-

* Jumpa doktor gigi untuk periksa gigi at least setahun sekali
* Scaling gigi at least setahun hingga setahun setengah sekali
* Tidak pernah ada istilah "terlalu awal" bawa anak jumpa doktor gigi

Gigi nak pakai sampai tua. Doktor kata kesihatan gusi sama penting dengan kesihatan gusi. Kalau sambil lewa je penjagaan gusi dengan gigi, belum 35 tahun lagi gigi dah rongak. Tak maaaauuuu~~~



Doktor bagi ubat kumur ni. Ubat ni 100% organik dan non-alcoholic. Jadi sangat sesuai untuk kanak-kanak. Macam Amnah yang belum pandai berkumur dan meludah, kena guna napkin. Celup sikit dalam ubat kumur, pastu gosok kat gigi dia dan bilas guna air biasa. Ini memang alternatif terbaik untuk ganti ubat gigi berflorida untuk umur bawah dua tahun.


Mahal juga kos rawatan gigi untuk seorang. Nanti ada anak doktor gigi seronok gak. Boleh dapat rawatan percuma. Hehehe ^.^

Additional info (added on 25/08/2014)
p/s- Doktor kata gigi walid Amnah kuat cuma gusi dia je macam lemah. So, saya sempat cari info untuk bantu walid Amnah selesaikan masalah dia. Gusi lemah ni boleh jadi skurvy iaitu sejenis penyakit disebabkan oleh kekurangan vitamin C.

Alhamdulillah walid Amnah sekarang memang consume Vita-C Shaklee cuma kena konsisten makan setiap hari. Selain tu, vitamin D pun penting untuk gusi yang sihat. Walid Amnah dah setuju consume Ostematrix. Maklumlah, dia langsung tak boleh minum susu, tekak rasa loya.

Sharing is caring~~

Friday, August 22, 2014

Simple Homemade Apple Crisp & Vanilla Ice Cream

Ada orang bagi dua biji apple Granny Smith yang beso gabak. Lama betul apple tu duk dalam peti. Nak makan, masam plak.

Puas google resepi apple paling simple. Maka minggu lepas buat akhirnya decide nak buat apple crisp. Ada orang panggil apple crumble. Bagi saya, sama je dua resepi tu.

Untuk mak-mak yang ada anak kecil yang suka 'menolong' kat dapur, resepi ni memang sesuai sangat untuk korang cuba. Simple dan pantas. Zasss..siap!

Saya suka sangat resepi ni sebab apple dia lembut je tapi topping dia ranggup. Bila makan tu, siap rasa crunch-crunch gitu. Makan pulak dengan satu scoop aiskrim vanilla. Perrghh..terangkat! Gigih suruh cik abang beli aiskrim balik dari kerja. Tak kira, nak aiskrim vanilla jugak. Hehe.


Gambar dari Google. Tak sempat snap dah licin!

Kami makan ni sejuk-sejuk. Baru keluar peti ais - pelik tak? Hehe. Orang putih biasa makan ni suam-suam, baru keluar oven. Tapi kami ikut tips dari Joanne. Wow, boleh tahan! Kawan-kawan makan licin.

First step first


Macam yang saya mentioned sebelum ni, saya guna apple jenis Granny Smith. Apple jenis ni paling sesuai untuk buat dessert sebab rasa masam-masam yang sedap dan bentuk dia plak masih kekal kenyal-kenyal gitu tak terlalu lembik bila dah masak.

Joanne bagi tips untuk biarkan apple tidak dikupas supaya rasa dan tekstur apple lebih sedap. Tapi bagi saya personally lepas dah cuba sendiri, lebih sedap kalau kulit apple dikupas.

Resepi ni tak ikut resepi klasik. Instead of lemon zest, saya guna orange zest. Rasa masam-masam manis dia lebih lemak berbanding lemon yang masam dia menenggelamkan keenakkan apple tu sendiri. Mana boleh over-shadow! Nama pun Apple Crisp bukan Lemon Crisp. Hehe. Saya pula masa tu tak ada pemarut. Baca di sini cara saya dapatkan orange zest tanpa pemarut.




Kemudian topping pula, saya syorkan kawan-kawan guna butter cair insted of butter sejuk atau suhu bilik. Bila kita guna butter sejuk yang kebiasaan resepi sarankan, kita akan perasan masa membakar tu topping akan cair atas apple. Memang sedap, tapi saya lebih suka rasa apple tu balance dengan topping yg ranggup tapi masih ada lembut-lembut dia. Bila guna butter cair, topping akan terletak elok je atas apple. Tu yang kita mahu.

Mudah je nak cairkan butter. Masukkan butter dalam bekas tahan panas, panaskan dalam microwave selama 30 saat atau sampai cair. Alternatif lain, panaskan atas dapur dengan api paling kecil hingga cair. Perhatikan elok-elok supaya tak hangus sebab butter hangus menyebabkan masakan rasa pelik.

Dalam resepi ni, saya terpaksa guna instant oat sebab cook oat tak ada kat rumah. Kalau boleh, sila guna cook oat untuk dapatkat topping yang betul-betul ranggup dan sedap. Tapi kalau tak ada, instant oat pun tak kurang sedapnya ^.^





Ok, tak mo dah bebel panjang-panjang..meh nak share resepi yang diubahsuai, sesuai untuk kumpulan kecil makan dalam loyang yang comel. Semua sukatan saya ambil separuh je, Resepi asal boleh check kat sini.

Untuk bahan-bahan, korang kena sediakan untuk topping dangan filling tau.

Apple crisp with oats

Masa persediaan: 15 minit
Masa memasak: Sejam

Bahan-bahan filling (inti):

2 biji apple size besar (Ganny Smith the best)
1/2 biji jus dan orange zest
1/4 cawan gula perang
1/2 sudu teh serbuk kayu manis

Bahan-bahan topping:

1/2 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan cook oat/rolled oat
1/2 cawan gula perang (boleh campur gula kasar tapi saya prefer gula perang)
1/4 cawan butter cair
1/8 sudu teh garam

Cara-caranya:

Panaskan oven kepada suhu 180 darjah celcius atau 350 darjah F. Sapu butter pada loyang.

Untuk filling, potong dadu apple sebesar 1/2 hingga 3/4 inchi. Masukkan ke dalam bekas besar dan gaul rata bersama, jus oren, orange zest dan serbuk kayu manis. Pindahkan ke dalam loyang.


Untuk topping yang ranggup pula, campur tepung, oat, gula dan garam dalam mangkuk. Kemudian tambah butter cair perlahan-lahan. Gaul rata dan tabur atas loyang berisi apple tadi. Saya suka guna tangan untuk gaul sebab kita boleh padat-padatkan supaya  kita dapat adunan kasar malah lebih mudah nak tabur secara sekata atas apple.



Letak loyang di tengah-tengah oven. Bakar selama 30 minit hingga sejam atau sehingga jus sudah memekat, apple lembut dan topping berubah perang keemasan. Kalau topping jadi terlalu cepat perang, tutup dengan aluminium foil dan terus bakar sampai apple lembut.

Selamat mencuba! ^.^