Sunday, November 9, 2014

Fully Breastfeed | Gagal sekali bukan bererti gagal selamanya

Salam sayang semua,



Kegagalan kali pertama menyusukan anak dengan susu ibu sepenuhnya tidak bermaksud akan selamanya gagal. Pengalaman kali pertama mengajar kita untuk lebih bersedia. Siapa tak mahu memberikan yang terbaik untuk anak-anak kan?

Berikut tips untuk menjayakan penyusuan susu ibu sepenuhnya. Semoga mujahadah kawan-kawan dipermudahkan Allah.

1) Berazam sepenuh jiwa raga sanubari azam tekad (amboi! hehe) akan menyusu penuh anak seterusnya. Sesungguhnya, menyusukan anak perlukan mujahadah yg kuat dari diri sendiri. Bila kita sendiri kata YES tanpa ragu, orang sekeliling akan terkena tempias aura positif itu. Secara tak langsung, mereka akan turut menyokong kita dengan yakinnya.

2) Tambah ilmu pengetahuan tentang susu ibu dan penyusuan susu ibu. Suami dan keluarga juga harus di-educate-kan. Sokongan suami memainkan peranan yang SUPER besar dalam menjayakan misi ni. Suami-suami tolong jangan pandang ringan ye tugas menyusu anak. Isteri diberikan pakej lengkap menjadi ibu oleh Allah bagi memberikan zuriat kepada suami. Mengandung, melahirkan dan menyusu. Sesekali say 'thanks' pada isteri dan berikan hadiah, pasti segala penat lelah hilang. 




3) Dapatkan bantuan dari mereka yang berpengetahuan. Jangan tersilap menerima pendapat. Bukan semua medical personnel adalah breastfeed friendly. Paling tepat dapatkan bantuan daripada lactation counselor.

4) Baca dan bertanyakan kisah-kisah kejayaan ibu-ibu lain menyusukan sepenuhnya anak mereka dengan susu ibu. Kisah pahit manis mereka memberi inspirasi dan motivasi untuk kita turut menyusukan anak.

5) Ambil supplement untuk diri sendiri. Kawan-kawan akan rasai perbezaannya. Namun perlu difahami bahawa supplement bukanlah cara mudah untuk membanyakkan susu ibu. Supplement bertujuan memastikan tubuh ibu sentiasa sihat, bertenaga, ceria dan terus bersemangat. Saya percaya, badam yang sihat secara tidak langsung mampu membekalkan susu ibu yang lengkap nutrient kepada baby. 

Percayalah pada kehebatan diri yang telah Allah ciptakan. Jangan mudah berserah. Sesungguhnya saya telah menemui ramai ibu yang tersilap langkah, tidak dapat menyusukan sepenuhnya anak pertama dengan susu ibu. Namun mereka berjaya berbeuat demikian pada anak kedua , ketiga dan seterusnya.

Go..go girl! You can do it!

Friday, October 10, 2014

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang

Salam sayang semua,

Sedikit perkongsian penglibatan saya dalam dunia Shaklee. 

Saya bermula awal tahun 2014 sekitar bulan March. Tapi hanya betul-betul serius berbisnes sejak dua-tiga bulan yang lepas.

Shaklee Lover.

Saya bukan taksub membabi buta. Sebelum saya decide nak join Shaklee, saya buat self-research habis-habisan. Puas buat comparison. Macam-macam orang saya tanya. Sana sini saya google jawapan. 

Bukan senang nak percaya apatah lagi yakin pada product yang asing di pendengaran saya. Tambahan, education background menyebabkan saya lebih percaya pada bukti-bukti berdasarkan kajian saintifik. Setakat hebahan kosong kawan-kawan dan poster berwarna-warni, sikit pun tak mengujakan hati saya.

Saya terus membaca dan mencari jawapan. Saya cuba bersikap terbuka dengan harapan Allah membantu beri jawapan terbaik. Subhanallah! Allah Maha Mendengar kawan-kawan.

Ternyata, product Shaklee bukan sembarangan. Shaklee disokong oleh banyak kajian saintifik. In fact, Shaklee peruntukkan jutaan USD setiap tahun untuk R&D. Kajian klinikal juga tak terhitung banyaknya.

Antara kajian saintifik yang Shaklee conduct
Boleh check selanjutnya di:

1. Shaklee Health Science - Hampir semua kajian klinikShaklee ada di sini.
2. M.D Resources- Website khas untuk pengamal perubatan untuk tahu lebih lanjut tentang Shaklee diketuai sendiri oleh Dr. Jamie McManus, M.D., Chairman of Medical Affairs, Health Sciences & Education for Shaklee Corporation.



Perubahan terbesar

Alhamdulillah, di samping kesihatan keluarga semakin meningkat. Saya happy dan bersyukur dapat membantu ramai kawan-kawan menyusu penuh anak paling kurang 2 tahun. Hampir menangis saya bila kawan yang pada awalnya berniat hendak beri anak susu formula beritahu berjaya kembali menyusu penuh anak setelah konsisten mengambil set menyusu Shaklee.

Jujurnya, Shaklee telah banyak mengubah cara fikir saya. Saya kembali menjadi insan yang positif kerana saya yakin Allah adalah sebenar-benarnya tempat pergantungan. Kita ikhlas sharing dari hati dengan harapan kawan-kawan juga menikmati benefit yang kami sekeluarga rasa.

Sesungguhnya, saya percaya kekayaan yang sebenar bukanlah pada harta sebaliknya pada kesihatan yang baik. Dengan kesihatan yang baik, kita mampu beribadah dengan lebih sempurna, kita mampu bekerja lebih keras membantu keluarga menikmati kehidupan yang selesa, dapat membalas jasa mak ayah di kampung serta dapat memberikan ana-anak peluang pendidikan terbaik.




Opportunity to a better life

Kepada anda yang ingin memulakan business Shaklee, kami di Symphony Wellness group sedia berkongsi kepakaran, pengetahuan dan pengalaman. InsyaAllah, kumpulan besar kami mempunyai sistem training yang tersusun dan group sokongan yang mantap terdiri daripada ramai mentor yang hebat. Kami bertanggungjawab melatih anda sehingga anda berjaya mebinar empayar anda sendiri.

Kami yakin, dengan kesungguhan dan tekad anda mengubah cara hidup, segala impian anda untuk hidup lebih sihat, financial freedom akan menjadi kenyataan. Hanya menunggu dan melihat kejayaan orang lain  tidak akan mengubah masa depan anda. Segera bertindak.

#ShakleeEffect

Hubungi:
Facebook: Nurul Aiman
FB Fanpage: Symphony Wellness
No tel: 013 315 6822

Thursday, October 9, 2014

Cara Mudah Travel dengan Supplement

Salam sayang semua,

Hari ni rasa macam nak share cara pack supplements untuk travel. Yelah, kita bukan selalu ada kat rumah. Ada masa kena pergi kursus, ada masa balik kampung, cuti sekolah pulak kita pergi holiday kan. Walaupun jauh dari rumah, bukanlah alasan untuk tak bawa supplement bersama.

Biasa bila kita kat luar ni, pemakanan kita lagi tak terjaga berbanding di rumah terutamanya bila tengah melancong. Makan mesti nak sedap-sedap je di restoran atau gerai. Tambahan, badan mudah keletihan sebab kita kerah seluruh tenaga berjalan sana-sini, tu belum masuk shopping dan window shopping lagi kan. Memang WAJIB sangat bawa bekalan supplement sekali.

Konsisten ambil supplements walau di mana berada.

Cara pack supplements

Ada macam-macam cara nak organize supplements supaya mudah kita nak capai masa travel. Travel jauh terutamanya ke luar negara, kadang-kadang ada limit untuk luggage kita kan? Takkan nak angkut bertong-tong ESP dan mealshake. Rugi space. Hehe.

Ada masa kita travel sekejap je dua-tiga hari, ada masa lama berbulan-bulan. Saya senaraikan beberapa pilihan cara pack supplements yang sesuai bergantung pada tempoh dan destinasi travel masing-masing.

1. Pill box - Yang ni sesuai untuk mereka yang travel dalam tempoh yang singkat, paling lama mungkin seminggu je. Semua supplements boleh susun dalam pill box ikut masa (siang/malam) untuk tempoh beberapa hari.

Pill box untuk tempoh seminggu


Pill box day/night untuk tempoh seminggu

Pill box canggih sikit, siap ada timer!


Pill box untuk tempoh panjang (sebulan)

2. Zipper bag - Ni sesuai untuk pack supplement dalam bentuk serbuk seperti ESP, Mealshake, Performance Drink dan Cinch. Nak pack supplements dalam bentuk tablet pun boleh cuma kena pastikan zipper sentiasa lock supaya supplements tak mudah rosak.

ESP, Performance drink dan Mealshake boleh pack dalam zipper bag kecil-kecil, cukup untuk sekali minum. Mudah dan tak perlu leceh-leceh. Kalau guna zipper bag besar, kita cedok banyak kali, bahan dalam tu mudah tercemar.

PENTING: Setiap zipper bag kena LABEL tarikh packing dan tarikh expired supaya mudah kita rujuk nanti.

Kawan saya pack PD khas untuk kemudahan mertua pergi haji.

Ni contoh lain. Sumber bukan Shaklee: SCD Lifestyle 

3. Cara Aiman - Saya mudah je. Saya angkut je semua botol-botol supplements termasuk tong ESP, Performance drink dan Mealshake setiap kali pergi travel. Bukan malas pack tapi nak mengekalkan kesegaran di tahap paling optimum. (Sila jangan buat muka tak percaya..hahaha)

Saya nak attach gambar beg kain saya yg penuh dengan supplement Shaklee. Ntah mana gambar tu. Tak jumpa pulak. Nanti dah ada, saya attach ye ^.^

Sekarang semuanya mudah. Dah macam-macam alat dicipta nak bagi kita ingat makan supplement. Kalau lupa lagi, tak taulah nak cakap camne. Kuat sangat bagi alasan ni! Babab kang. Hehe.

Share pada kawan-kawan ye especially yang suka sangat tertinggal supplement kat kampung tu. Sila LIKE dan KOMEN, saya hargai kittikan dan cadangan kawan-kawan ^.^

Wednesday, October 8, 2014

Asam Rebus Resepi Ayahanda

Salam sayang semua,

Entry kali ni khas cerita pasal Haji Ghafar je. Siapa dia? Mestilah ayahanda kesayangan saya ^.^

Cerita asam rebus 

Malam tadi, seperti selalunya, saya akan telefon mama untuk bertanya mana-mana resepi yang saya terlupa sambil-sambil bertanya khabar. Puas telefon handphone mama, asyik masuk voicemail je. Akhirnya telefon handphone ayah. Oh, berjawab pun.

Ayah: Assalamualaikum comey~

Hikhik..tergelak saya. Memang ayah mama akan panggil saya comey setiap kali angkat call sebab saya save nama sendiri "Aiman Comey" Saje nak manja-manja dengan mak ayah sendiri ^.^

Korang kalau nak orang panggil nama cute-cute, sila save nama sendiri bila orang minta nombor telefon ok? hehe..gurau je. Sambung cerita tadi.

Saya: Ayah pun comey gak ^__^

Cerita usik-mengusik dan gurau senda berlarutan dengan gelak ketawa. Hehe. Ayah memang pandai mengayat. Patutlah mama tak pernah nak merajuk lama-lama dengan ayah.

Ayah: Ayah tak comeylah. Ayah tak sihat ni. Ayah dengan Suhailah (adik) on the way gi klinik. Suhailah baik hati teman ayah gi klinik.

Nampak tu, ayah puji-puji adik pulak. Mesti tersenyum-senyum adik kat sebelah tu.

Saya: Ayah, mama ikut ayah tak? Mama tak angkat call.

Ayah: Mama tak ikut. Dia nak tengok drama dia last three episode. Kenapa Aiman? Apa cerita Aiman?

Lagi sekali saya tergelak. Segan nak bagitahu ayah saya terlupa resepi asam rebus yang dah sebati dalam darah daging saya. Entah macam mana boleh lupa pun tak tahulah. Nak kata kahwin orang Pahang takdelah juga. Masakan Pahang pun belum master lagi. Mungkin dah lama sangat kot tak masak asam rebus.

Saya: Ayah, Aiman sebenarnya nak tanya mama resepi asam rebus. Lupa! Hehe.

Ayah: Laaaaa....senang sangat tu! Takyah tumis. Rebus je. Guna cili hidup (cili merah). Bawang merah sikit. Bawang putih sikit. Kalau suka letak belacan. Siap.

Saya terus cuba resepi ayah dan ternyata menjadi. Hehe. Senang je.
Lancar je ayah bagi tips masak. Tergelak-gelak lagi saya. Lucu dengar cara ayah explain. Sesungguhnya, memang ayahlah orang pertama yang mengajar saya betapa seronoknya memasak di dapur. Ayah orang pertama yang ajar saya memasak nasi, asam pedas, nasi goreng, kangkung belacan dan macam-macam lagi.

Sempat hantar report dalam Whatsapp family. Meriah!
Rindu Ayah !!

Malam tu saya termenung sendiri sambil belek-belek album dalam handphone. Saya cari gambar saya berdua dengan ayah. Tak ada! Tiba-tiba rasa sedih.

Gambar lama je jumpa.  September 2011. 
Anak manja ayah 

Dulu masa kecik, memang sayalah anak yang akan ikut ayah ke hulu ke hilir. Ayah pergi kedai sekejap je nak ikut. Ayah pergi ziarah kubur, nak ikut. Pergi bengkel pun ikut. Mama asyik kata saya ni manja ayah.

Bila dah remaja sikit, mulalah degil sikit. Ayah cakap sikit, monyok muka, masuk bilik. Ayah bagi pendapat, 90% tak setuju. Bila difikir-fikir, kenapalah saya ikutkan sangat perasaan masa tu. Ayah cuma seorang. Ayah memang mahukan yang terbaik untuk anak-anak dia.

Bila dah kahwin, nampak gaya ayah lebih rapat dengan (baca: suka buli) adik Suhailah. Saya macam dah kurang bergurau dan bercerita dengan ayah. Oh, rindunya. Jarang bergambar manja-manja macam dulu. Memang rindu ! Kalau telefon asyik cerita perkara serius, belajar dan kerjaya. Ada gurauan tapi tak macam dulu. Rindu bertandang lagi.

Ayah...

Dialah orang paling kuat support saya untuk sambung belajar lagi. Bila saya rasa down sangat-sangat, penat study. Rasa tak kuat nak teruskan, ayah senyap-senyap suruh Abang Hazim call bagi semangat.

Ayah banyak ajar nilai positif dalam diri. Ayah selalu pesan tentang solat.

Ayah nampak macam tak kisah tapi hati dia mudah terguris.

Ayah tak pernah minta kami adik-beradik balas jasa dia dengan wang ringgit.



"ayah taknak duit anak-anak, 
kalau ada rezeki lebih bagi pada mama. 
Cuma ayah minta sesekali belikan 
ayah baju cantik-cantik. Itu je ayah minta."

Nak balas jasa ayah ni kawan-kawan bukan tunggu kita kaya-raya tau. Doakan mak ayah kita setiap masa bukan tunggu dah tak ada.

Jangan sedih-sedih pulak. Entry ni saya tulis mengenangkan betapa besarnya pengorbanan dan jasa ayah dalam hidup saya. Semoga ayah bangga punyai anak seperti saya. Ameen.

I LOVE U AYAH.

Nanti jumpa sekali lagi nak bergambar banyak-banyak berdua je dengan ayah.

Pss - Dia juga yang menguatkan saya terima lamaran cinta encik suami. Hehe. Kalau tak, tentu saya tak rasa bahagia seperti sekarang. ^.^

Macam biasa, boleh share, like dan komen tapi mohon tidak send link entry ni pada ayah saya ok. Dia sensitif, nanti dia nangis. hehehehe =P

Monday, October 6, 2014

Aidiladha | Sinonim dengan kolesterol

Salam sayang,

Alhamdulillah, Aidiladha datang lagi. Tahun ni giliran beraya di rumah mertua. Macam nilah saban tahun. Raya Aidilfitri dua kampung, Aidiladha satu kampung je sebab cuti raya haji lebih singkat.

Bersorak gembira hati kecil ni umpama anak-anak kegirangan. Mana taknya. Mak mertua memang master chef. Masak apa pun sedap. Even goreng telur dgn sambal sardin je pun semacam kami perabis bagi licin. Senang cakap, memang tak pernah dietlah kalau balik Jengka ni.

Besungguh encik suami (kanan) dengan abg ipar timbang daging.

Raya haji terlalu sinonim dengan daging. Semalam dah lauk daging, hari ni kambing, esok daging lagi dan akan berlarutan lauk daging sampailah seminggu. Ni pun pak mertua kirim lagi sorang anak sekilo daging untuk bawak balik sebagai upah tolong gotong-royong bersihkan daging korban. Wah! Boleh sampai berminggu-minggu makan daging saje.


Amnah datang nak tengok lembu. Saya datang untuk selfie je. Hehe.
Makan kalau tak berpada mengundang penyakit

Bila dah selalu sangat makan daging mulalah rasa penat, lesu, mudah mengantuk, malas, dan sakit kepala. Semua ni simptom awal kolesterol dan darah tinggi tau. Ada orang, makan minyak-minyak ni habis naik semua jerawat batu, jerawat pasir dan bapak segala jerawat. Adoi...sakitnye!

Tahu tak, ada kajian mengatakan 20% daripada  orang yang terlalu banyak makan daging berisiko kena penyakit barah penkreas. Daging juga mengandungi banyak lemak tepu dan kolesterol yang boleh menyebabkan penyakit hati.

"Eating too much meat and eggs is 
‘just as bad as smoking’, claim scientists"

Masih ramai antara kita, bila sakit kepala je terus telan paracetamol. Benar paracetamol menghilangkan rasa sakit tapi hakikatkannya ia tak menyelesaikan pun punca utama sakit kepala dan kelesuan yang dialami. Paracetamol tiada nutrient malah jika diambil untuk jangka masa yang panjang boleh mengakibatkan dinding saluran darah menjadi rapuh.

Supplement penting untuk kesihatan optimum

Untuk mengatasi kolesterol dan darah tinggi terutama di musim perayaan ni, saya mencadangkan produk berikut:


  • Phytocol-ST - membantu menghalang penyerapan kolesterol dan merendahkan kandungan kolesterol jahat. Phytocaol-ST adalah antara produk dalam set kolesterol yang paling powerful.
  • Lecithin -  bertindak sebagai pengemulsi dalam tubuh manusia, membantu menguraikan lemak dan melindungi organ-organ penting dan arteri daripada pembentukan lemak. Ia juga membantu meningkatkan fungsi hati dan membran pembaikan sel; membantu dalam penyerapan thiamin oleh hati dan Vitamin A oleh usus; dan menggalakkan tenaga.
  • Omega Guard - merendahkan paras kolesterol tidak baik dan meningkatkan fungsi jantung.
  • Alfalfa - berfungsi sebagai agen detoksifikasi bagi membuang toksik berlebihan akibat pemakanan yang tidak sihat.

Pengalaman kami

Kami sekeluarga memang mengamalkan Omega Guard. Maklumlah suami peminat tegar masakan kambing termasuklah kambing golek, kari kambing, kambing black pepper dan nasi Arab Mandy kambing (tak boleh tambah lagi list, saya tau ada yang dah terliur). Tekanan darah walid Amnah selalu tinggi walaupun dalam keadaan rilex. Dia juga mudah rasa penat. Itu yang sangat membimbangkan saya.

Tengoklah tu mak mertua saya dah masak sup tulang marvelous.
Wajib telan 3 biji Omega Guard malam ni!

Alhamdulillah, lepas walid Amnah amal Omega Guard, berat badan dah turun, bersin-bersin setiap pagi juga hampir tiada dan tak ada lagi sakit kepala selepas makan lauk berasaskan daging. Walau macam manapun, saya tetap kawal pemakanan walid Amnah, nak tambah sup daging lagi saya dah signal dengan jelingan. Hehehe. ^.^

Saya pula sejak amal Alfalfa dan Omega Guard, mudah je rasanya nak turun berat badan. Kalau naik pun tak pernah sekilo dan situasi ajaib ni dah berlarutan selamat berbulan-bulan. Waahh. Tak suka ke bila kita terpaksa kurus, terpaksa cantik dan terpaksa ceria? Hati kembang bila ayah dan suami puji badan slim macam anak dara. Lalalala ^.^

My princess pun memang saya beri setiap hari Omega Guard. Dia makan macam gula-gula. Haha. Siap minta lagi. No..no..sayangku, for kids cuma satu biji je sehari. Perubahan paling ketara, dia cepat belajar. Mudah hafal perkataan dan cepat bercakap. Ada aunty Chinese yang kami jumpa di R&R Genting Sempah baru ni teka umur Amnah dah 3 tahun sebab cara Amnah respon tak macam budak baru setahun. Alhamdulillah, ni usaha kami. Selain tu, doa tak pernah tinggal, mudah-mudahan Amnah Mumtazah jadi anak yang solehah ^.^

Final words

Beraya-beraya juga. Ingat, apabila kita beribadah, jangan sampai ibadah terlaksana, tapi tubuh kita pula yang menanggung azab. Cegahlah sebelum segalanya terlambat. 

Nantikan entry saya seterusnya dengan senyuman ^.^

Macam biasa, sila komen, like dan share sebagai tanda sokongan. Sharing is sadaqah ^.^

Saya memberikan konsultasi percuma untuk pelanggan saya. Sekiranya ada sebarang pertanyaan atau ingin berkongsi pengalaman, bolehlah menghubungi saya di:

Facebook: Nurul Aiman
FB Fanpage: Symphony Wellness
No tel: 013 315 6822



Sumber info penyakit: Reiki Malaysia

Thursday, October 2, 2014

Rahsia saya kuruskan badan

Ramai pm saya tanya macam mana boleh kurus. Kebanyakkan yang tanya ni mak-mak beranak satu. Saya faham sangat perasaan kawan-kawan. Saya dah lalui semua tu. Kita pun nak kembali muda remaja atau kalau boleh lagi selim-melim dari zaman sebelum berkahwin.

Buat pengetahuan semua, berat saya naik lebih 12 kg banyak masa mengandung dan saya hanya turun 6kg je sejurus selepas bersalin. Terkedu tengok jarum penimbang dekat wad. Aikk...banyak ni je turun?

Dan sepanjang berpantang berat saya cuma turun 2kg. Oh, sangat menyedihkan. Sesungguhnya saya pikul berat badan yang mengecewakan ni sehingga anak hampir berusia setahun. Kawan-kawan jeling je tengok. Ayah asyik perli suruh jaga makan. Suami buat tak tahu je setiap kali saya mengeluh berat kadang-kadang maintain gemuk, kadang-kadang naik. Dah boring le tu. Hehe.

Mulanya nak buat tak tahu je dengan berat yang makin merunsingkan ni dengan harapan, bila anak dah besar, dah penat kejar anak maka berat akan turun sendiri. Pppffttt..




Sila jangan tipu diri sendiri! 

Berat turun sendiri? Yelah tu. Makan banyak, kononnya guna alasan lapar menyusu anak. Anak juga jadi alasan. Kalau anak tu tahu mak dia asyik jadikan dia sebagai alasan, mesti dia sedih.

Tak boleh jadi ni. Akhirnya saya tergerak nak cuba ESP alfalfa. Memang dua ni untuk set menyusu tapi asalnya saya amik untuk kesihatan wanita. Nak kulit cantik katanya. Alhamdulillah susu badan masih cukup untuk anakanda, Amnah Mumtazah.

Sedar tak sedar, berat badan saya turun dengan banyak. Bukan sekaligus  ye tapi setiap bulan turun dan saya dah capai berat idaman saya. Lebih ringan dari zaman bujang hokey!

Happy tak hengat! Macam tak percaya tengok nombor 46 atas penimbang ^.^
Lagi best, saya tetap makan macam biasa. Tak ada pula saya kebuluran semata-mata nak kurus.

Dah ambil set kurus Shaklee tapi masih gagal kurus.

Dalam banyak-banyak pm tu, ada yang dah minum ESP tapi gagal kurus. Ada yang baru minum ESP dua kali tapi mengadu tak ada hasil. Diorang ni bukan customer saya. Saya volunteer guide kawan-kawan sebab saya suka sharing. Kalau boleh nak semua orang rasa nikmat sihat dan nikmat cantik. Siapa SID yang tak guide customer elok-elok ni. Meh nak babab sikit. Hehehe. Gurau je.




Macam mana tu?

Meh saya nak share rahsia saya.

Pertama, nak tanya sikit. Yang gagal kurus tu, awak amik SARAPAN tak setiap pagi?

Tak? Oh patutlah...

Tahu tak orang yang skip sarapan pagi berpotensi 4 kali ganda dapat obesiti? Kalau kita amik sarapan, kita akan cenderung kekalkan berat badan yang sihat, lebih bertenaga, mood lebih ceria, kurangkan risiko penyakit dan paling best kita akan lebih optimum di tempat kerja.

Perasan tak, orang yang tak sarapan ni mudah moody? Heee...betul kan? Bila moody, stress, mulalah nak mulut tu teringin nak kunyah macam- maam.

Jadi apa nak buat lepas ni? Yes, sila amik sarapn setiap pagi. Bancuh ESP mudah je. Takde alasan lagi untuk skip sarapan.




Kedua, MINUM AIR banyak mana?

Segelas sehari pun payah. Mana nak kurusnya.

Orang macam saya tak lalu minum ESP 3 sudu segelas. Pekat sangat. Saya percaya ramai kat luar tu macam tu. Please, janagn tipu diri sendiri lagi ^.^

Untuk pastikan saya minum air secukupnya, saya bancuh satu sudu ESP je untuk segelas air. Sehari tiga gelas ESP. Jadi hanya perlu pastikan saya minum extra 5-6 gelas air masak sehari. Sifir mudah.

ESP rasa lebih sedap tau dgn tips ni. Boleh bancuh dengan mana-mana minuman kegemaran anda.

Lagi rahsia kurus?

Tunggguuuu. Buat dua petua tu dulu naaa. Nanti saya akan share tips lain dalam entry seterusnya.

Macam biasa, perkara baik kita share. Sharing is sadaqah! Feel free to like, comment and share. Saya hargai sokongan kawan-kawan.

Saya dalam proses menulis FREE ebook cara bancuhan ESP yang sedap khas untuk pelanggan ESP saya. InsyaAllah siap tak lama lagi. Ekslusif untuk pelanggan saya je ^.^

Thursday, September 25, 2014

Bengkak susu | Simptom awal sebelum breast abscess

=== repost with improvement===

Salam sayang,

Pertama sekali saya mohon maaf sekiranya gambar-gambar dibawah mungkin mengganggu emosi kawan-kawan. Saya attach dengan tujuan ilmiah supaya kita semua dapat manfaat bersama.

Keduanya, post ni adalah tulisan semula selepasa saya ziarah kak ipar di hospital tadi (25/09/2014). Nampaknya ada silap faham mengenai bengkak susu. Nasiblah abg doktor, boleh bagi explaination sikit. So, tulisan ni terpaksa diubah supaya maklumat yg betul boleh dikongsikan.

===================

Saya tergerak nak tulis pasal breast abscess sebab baru ni abang bagitahu kak ipar warded. Sebelum ni kak ipar cuma bagitau dia bengkak susu, rupanya dah tahan sakit lama dekat sebulan. Patutlah kena buat minor surgery untuk buang nanah. Allah. Sedih sebab saya tak dapat bantu awal-awal dulu. Saya syak, bengkak susu awalnya berpunca dari baby tak melekap dengan betul pada breast. Bila nipple dah luka, menyebabkan sesi menyusu tak selesa for both mother and baby. Lama-lama, baby akan reject breast yg luka tu dan breast slowly mula membengkak.

Terus teringat pengalaman pernah kena bengkak susu. Lama sungguh tak pump susu. Rindu pulak.


Gigih pump susu sambil menulis thesis


Apa itu bengkak susu?

Bengkak susu sebenarnya kalau ikut medical term dipanggil mastitis iaitu keradangan tapi belum bernanah. Sebelum ni saya ingat bengkak susu sampai bernanah tu mastitis, rupanya bukan. Bengkak susu dan bernanah pulak dipanggil breast abscess. Info ni yang saya nak betulkan supaya kawan-kawan tak confius. Biasanya sebelum kena breast abscess, akan dapat mastitis dulu.

Biasanya mastitis ni rasa sakit membengkak di sesetengah kawasan breast je dan boleh cure dengan antibiotic iTapi once nanah atau abscess dah terbentuk. Tak ada cara lain melainkan perlu pembedahan untuk buang nanah tu.

Breast abscess terjadi bila ada infection yang disebabkan oleh bakteria. Bakteria boleh masuk dalam badan melalui luka (crack) pada breast atau nipple. Kadang-kadang, memang payah nak bezakan mastitis dengan breast abscess sebab kedua-duanya ada simptom yang sama seperti breast yang sangat sakit dan membengkak. Ultrasound perlu dibuat untuk ttahu sama ada wujud nanah atau tak.

Situasi ni common sangat berlaku masa pantang. Masa ni, kilang susu (a.k.a breast) belum pandai sesuaikan pengeluaran susu dengan permintaan baby. Bila baby minum sikit, tapi badan hasilkan lebih susu, tak ada siapa yang minum, maka susu terkumpul di breast menyebabkan dia membengkak. Worst scenario, kalau dibiarkan lama bengkak susu ni boleh jadi jangkitan dan akhirnya bernanah. Kalau dah sampai bernanah tu, namanya bukan mastitis lagi tapi dah jadi breast abscess. 

Sakit wooo..bengkak susu ni. Pernah sekali rasa masa pantang, nasib baik sekejap je. Syukur ada breastpump walaupun beli murah. Masa pump susu tu tak kisah sakit dah, target nak express susu sebanyak mungkin sebelum jadi lebih teruk. Ada orang sampai demam akibat bengkak susu.

Untuk pengetahuan, walaupun dah habis pantang dan badan dah serasi dengan demand baby, bengkak susu masih boleh berlaku. Mungkin sebab kita ter-over pump atau baby dah mula makan dan kurang menyusu.

Sebab terjadi bengkak susu 

Basically, macam yang saya cerita tadi, bengkak susu terjadi bila supply susu lebih banyak daripada demand. Atau dengan bahasa mudahnya, badan kita produce lebih susu tapi tak habis dikeluarkan. Susu yang berbaki tulah akan sebabkan bengkak susu.

Faktor utama lebihan pengeluaran susu termasuk:

  • Tak mematuhi "feeding on demand"
  • Size bra yang tidak sesuai (terlalu ketat)
  • Stress
  • Terlalu awal putus susu


Simptom-simptom bengkak susu

Pertama, breast akan rasa besar dan membengkak (engorgement/swelling). Breast yang bengkak akan rasa macam ada ketulan. Kawasan yang bengkak tu akan jadi kemerah-merahan dan berasa panas. Mungkin juga akan rasa gatal. Bila disentuh akan rasa sakit. Panas dan sakit tu petanda breast dan kena infection.

Adakah susu dari bengkak susu perlu dibuang?

Walaupun bengkak susu terjadi disebabbkan bacteria, susu sama sekali TIDAK perlu dibuang. Boleh beri baby minum macam biasa sebab susu yang terkumpul harus dikeluarkan dan bakteria tersebut tak berbahaya pada baby.

Saya qoute tulisan oleh Hoe Ah Leong Pte Ltd yang saya baca di internet:

"Milk production is often suppressed in patients with lactational mastitis in the mistaken view that the bacteria in the milk may infect the infant and breast feeding is difficult and painful. However, the current view is to continue breast feeding to empty the breast and to help to clear the infection. Milk can also be expressed from the infected breast with a pump and given to the infant without any harm.

The most effective treatment against breast abscess is prevention; expectant mothers should be taught the proper techniques to care for their nipples during breast-feeding."


Cara mengurangkan bengkak susu

Personally, saya dah cuba semua petua ni dan alhamdulillah berkesan pada saya. Saya harap petua ni membantu kawan-kawan jugak ^.^

  • Kerap menyusu baby on-demand. Baby nak je, susukan. Memang penat tapi berbaloi. Lama-lama kita akan biasa.
  • Rawat segera kalau ada nipple crack. Kaedah terbaik ialah sapu sikit susu sendiri ke tempat luka. Kebiasaannya nipple crack adalah petanda baby tak melekap dengan betul. Check, pastikan keseluruhan kawasan gelap (areola) masuk dalam mulut baby.
  • Mandi air suam. Sambil mandi tu, berus area nipple dengan berus gigi bersih.
  • Tuam dengan tuala lembab yang dah dicelup panas tapi pastikan jangan panas sangat. Nanti melecur pulak. Saya prefer tuam berbanding letak kobis sejuk.
  • Urut dalam bentuk bulatan dekat area bengkak tu. Masa menyusu pun urut area tu supaya lancar pengeluaran susu.

Selesai buat semua petua kat atas tu tapi masih tak surut bengkak, tolong jumpa doktor. Please, jangan tangguh-tangguh lagi. Kemungkinan tu bukan bengkak susu lagi tapi dah jadi breast abscess. Masa ni ubat dah tak jalan. Kena buat minor surgery untuk keluarkan nanah yang dah terbentuk dalam breast.

Tips lain yang mungkin kawan-kawan tak tahu adalah dengan ambil lecithin secara konsisten. Ramai tahu lecithin ni function dia untuk pecahkan lemak jadi titisan kecil. Lecithin juga sebenarnya bagus untuk kurangkan bengkak susu tau. Nanti saya cerita detail macam mana lecithin boleh bantu ibu menyusu jadi selim-melim ^.^



Last words

Walau apa pun kepayahan yang dialami sepanjang perjalanan menyusukan baby, tetaplah yakin bahawa susu ibu adalah yang terbaik untuk anak kita. Believe in youself. Kita mampu menjayakan misi penyusuan penuh sehingga dua tahun. 

Go..go..go.. you can do it girl!

Feel free to share, like and comment. Sharing is sadaqah  ^.^


Sumber: Hoe Ah Leong Pte LtdHealth GradesSuana Zhar dan semestinya my brother Dr. Hazim.

Monday, September 15, 2014

Savings VS Expenses

Salah satu group FB yang saya join tengah hangat diskus tentang monthly saving dan expenses. Ramai rupanya yang terkandas di pertengahan bulan.

Macam-macam juga idea cara menyimoan yang berkesan. Ada yang cadangkan perlaburan emas, simpana ASB, takaful dll. Terlalu banyak cadangan untuk disenaraikan.

Bagi saya formulanya mudah. Simpan dulu baru belanja. Dapat je gaji, terus asingkan untuk mak ayah. Kemudian asingkan untuk simpanan. Kemudian bayar semua hutang piutang. Baki baru belanja.


Pastikan ada simpanan di tabung haji.

Yes. Teorinya mudah tapi praktikalnya tak mustahil. Jiwa kena kental beb ^.^

Macam biasa. Please like, share and comment ye~

Thursday, September 11, 2014

Home Remedy | Cara ubat batuk anak




Saya dapat petua ni dari kawan-kawan facebook.

Dulu, kalau Amnah batuk selalu sampai berbunyi dada dia. Kami ni bimbang sangat sampai macam-macam cara cuba. Selalu kami sapukan balm kat dada dan belakang dia. Kadang2 buat teknik tepuk percussion tapi hati selalu sayu hati, tak tahan tengok anak menangis.

Jadi, atas saranan walid Amnah yang soleh lagi berwibawa..echeh2.. Kami pun cuba teknik 'garlic stockin'. Alhamdulillah,  lepas cuba cara  ni paling serasi.

Caranya:-
1) Cucuk dua ulas bawang putih dengan kulitnya pada garfu
2) Bakar atas api (lagi baik atas arang)
3) Dah garing, dan lembut, tutup api. Ketepikan sebentar untuk sejuk.
4) Dah sejuk, buang kulit yang terbakar tu dan lenyek.
5) Sapu pada tapak kaki anak.
6) Baki bawang letak dalam stokin dan sarung pada kaki.

Siap ~

Altenatif.
Kalau anak geli-geleman rasa bawang yang licin-licin tu, boleh letak sikit minyak masak pada bawang putih. Gaulkan sikit. Kemudian sapu minyak pada kaki.

Selamat mencuba ^.^

Macam biasa, sila like, komen dan share sekiranya artikel ni bermanfaat.

Home Remedy | Cara hilangkan selsema anak




Natural remedy for flu/running nose.


Ni petua mama. Saya tak percaya. Maka saya tanya encik google, ternyata memang betul ni petua traditional yang dah lama diamalkan oleh orang-orang tua dan masih diamalkan sampai sekarang. Sorry mama ye~

Caranya:-
1) Kunyit hidup dikupas sedikit di hujung.
2) Asah di belakang lesung.
3) Ambil jus yg keluar dan sapu di hidung.

Tak kuning ke hidung?
Isk..isk..mestilah kuning. Nama pun kunyit kan~ 

Lama tak nak hilang kuning?

Sekejap je. Mandi-mandi sekejap je hilang.

Berkesan ke?
La hawla wala quwata illa billah...setakat ni alhamdulillah, saya cuba ada nampak keberkesanannya.


Usaha lain?
Saya juga amalkan vitamin C chewable Shaklee dan Omega Guard untuk Amnah. Alhamdulillah Amnah sangat jarang selsema dan tak pernah neb lagi sampai sekarang. Syukur...

Selamat mencuba ^.^

Macam biasa, sila like, komen dan share. Sharing is Sadaqah ^.^

Wednesday, September 3, 2014

Pengalaman anak kena Hand Foot and Mouth Disease (HFMD)

Demam..


Amnah mula demam Isnin minggu lepas. Jadi kami decide nak pantau kat rumah je sebab Amnah masih ada selera makan, main aktif macam biasa, suhu pun tak tinggi sangat. Kami sentiasa sponging badan dia supaya tak terlalu pasnas. Esoknya nampak ada dot-dot merah kat bahu. Saya ingat mungkin eczema Amnah naik semula, cuaca panas kan. Macam biasa, saya cuma sapu cream Moogoo yang kami beli dekat farmasi.



Masuk hari ketiga, demam Amnah masih tak kebah, suhu tak tinggi sangat 37.4. Tapi kami tetap risau. Ana pertama, tak ada pengalaman sangat. Macam-macam kami suspect. Eczema, campak, chicken pox. Ish, tak boleh jadi ni. Pagi-pagi, tak sempat sarapan pun, terus bawa ke klinik. Doktor diagnose kudis buta (scabies). Dapat macam-macam termasuk ubat tahan gatal (sapu dan makan) dan ubat gatal nyamuk. Banyak kali saya tanya nurse, boleh ke ubat sapu tu bagi pada budak-budak. Nurse kata boleh je. Saya tetap tak berani sapu dekat Amnah sebab bila baca ingredient dia ada paraben.

Petang tu, saya panik sekejap bila perasan dot-dot merah dah penuh dari bahu sampai ke bawah dagu Amnah. Saya call cik abang suruh balik cepat. Kesian tengok Amnah dah rimas, garu-garu. Lepas maghrib, kami pun pergi klinik lain untuk dapatkan second opinion. Masa ni, dot-dot merah dah naik sampai bibir dan mulut Amnah. Dekat tangan dan kaki pun ada.

Malam tu, doktor diagnose Amnah HFMD. 100% confirm kata doktor. Kami tak suspect langsung Amnah akan dapat HFMD. Amnah dengan ummi dia kena kuarantin sampai Amnah sihat. Langsung tak boleh keluar rumah sebab penyakit ni sangat-sangat mudah berjangkit terutamanya pada budak-budak yang lemah immune system.

Puas fikir dekat mana dia kena jangkit. Mungkin dapat kat klinik kesihatan minggu lepas masa pergi cucuk setahun setengah. Bila baca kat internet, virus HFMD tak akan aktif terus lepas dia berpindah masuk badan baru. Lepas seminggu baru nampak simptom macam naik ruam dan demam.

Kelam kabut kami study ad-hoc pasal HFMD kat internet. Tak ada ilmu langsung pasal penyakit ni. Tengok gambar budak kena HFMD, sampai tangan, mulut melepuh. Scarrryyy. Taknak Amnah jadi sampai camtu sekali. Mulalah tanya sana, tanya sini minta tips. Ada kawan siap bagi tips paling berkesan: SABAR, SABAR dan SABBBBAAARRR. So true!

Mana taknya, malam je Amnah tak dapat tidur sebab ruam dia gatal dan sakit. Tidur dah la lewat pukul 12 malam, pukul 2.30 pagi dah bangun. Tu tidur bilik air-cond, kalau takde air-cond, mungkin tak tidur terus.


Sental-Sental..


Alang-alang kena kuarantin, saya buat projek membersihkan satu rumah. Lepas sapu satu rumah, saya mop dengan air campur Basic H. Habis dengan dua biji kipas syiling pun saya bersihkan. Gagah jugak ummi ni hah. Cadar, sarung bantal semua saya tukar. Katil kemas-kemaskan. Baju-baju Amnah basuh dengan Basic H juga. Mujur sempat grab Basic H satu masa pergi branch baru ni.

Natural Treatment..


Semakin hari, semakin ketara ruam dekat badan Amnah. Paling teruk dekat bahagian nappy. Nak luruh hati ummi ni bila Amnah yang belum lancar bercakap duk mengadu, "aakiitt, aaakkiitt" sambil tunjuk ruam dekat kaki dia. Ada yang berair, ada yang merah menyala. Alhamdulillah, ulser dalam mulut tak banyak. Amnah makan, minum dan menyusu macam biasa. Main pun boleh tahan aktif. Masa nak tidur je masalah sikit. Agaknya, masa main lupa kejap sakit-sakit semua tu. Dah nak tidur baru rasa.

Saya sapu moogoo, tak masih menggaru. Sapu gak ubat klinik. Masih tak jalan gak. Amnah dah start menagis dan masih menggaru dengan ganas. Tak tahan tengok. Rasa nak menangis sekali. Lepas tu cuba sapu Herbal Blend. Macam magic! Amnah terus stop garu dan slowly tidur. Saya perasan dot-dot dekat tangan dan kaki nampak melepuh tapi tak pecah pun. So, ruam dia tak jadi teruk macam dalam gambar yang saya google sebelum ni. Alhamdulillah syukur.



Herbal Blend ni antara produk Shaklee yang paling berhantu. Sejam lepas announce restok, terus licin online. Dorang ni sekali borong ada yang sampai beratus-ratus. Nasib la sempat gak beli beberapa tiub. Walid Amnah kata, lepas ni tak payah dah guna cream lain untuk Amnah. Guna Herbal Blend je. Murah dan berkesan! Kena buat stok Herbal Blend banyak-banyaklah lepa ni ^.^

Hari-hari seterusnya, saya mandikan Amnah dengan air suam campur dua titik  Basic H untuk bunuh kuman-kuman HFMD yang jahat tu. Amnah enjoy sangat main air, dia buat macam berenang dalam pool pulak. Hehe.



Sekarang dah hari ke-7. Saya baru perasan, ruam-ruam HFMD dah licin. Tak ada parut langsung. Sebelum ni, kesan nyamuk gigit je dah ada kesan hitam. Nak hilang parut gigit nyamuk, boleh amik masak berbulan-bulan. Lebih menggembirakan hati, bila kesan eczema pun hilang. Kulit smooth semula. tak sangka. Kita ikhtiar pulihkan HFMD, tapi eczema pun surut jugak. Alhamdulillah.

Ikutkan semua ruam baik. Tapi ada sikit dekat kaki yang degil. So, walid Amnah tak bagi keluar rumah lagi. Bimbang ada budak terkena jangkitan. So, sabar ye Amnah. Few days lagi kita boleh main kat luar ye.

Selebihnya berdoalah, minta pertolongan pada Allah. Doakan senjata orang mukmin. Dia yang beri penyakit sebagai ujian untuk kita, maka Dia juga yang berkuasa menghapuskannya.

Ni je serba-sedikit sharing pengalaman saya handle anak kena HFMD. Jangan lupa like, share dan tinggalkan komen sekiranya tulisan ni bermanfaat.

Monday, August 25, 2014

Jumpa doktor gigi

Dah dua tahun kahwin, baru ni berjaya pujuk cik abang ke klinik gigi. Walid Amnah tak berani jumpa doktor gigi. Hehe. Yang takut-takut dibayangkannya, sebab tu la payah benor nak ke klinik gigi. 

Al-kisah...


Satu hari saya asa tengah gosok gigi anakanda, ternampaklah satu lubang kecil kat belakang gigi atas dia. Frust hati bukan main lagi. Yelah, saya ni memang jaga sangat gigi Amnah. Hari-hari gosok gigi. Tak puas hati lagi, lepas gogok pakai berus gigi, siap tonyok pakai napkin pulak. Amnah memang bagi kerjasama setiap kali sesi gosok gigi. 

Jadi, saya pun ajak la walid Amnah ke klinik gigi. Amnah tak ada tunjuk tanda-tanda sakit gigi pun. Tapi saya bimbang takut melarat. Amnah baru setahun setengah. Nak tunggu gigi kekal keluar, lama lagi kot. Tak sanggup! Walid Amnah pun teruja sekalilah nak jumpa doktor gigi. Alhamdulillah ^.^

The D-day...


Setelah berkali-kali gagal ke klinik atas bermacam-macam sebab, akhirnya semalam berjaya juga kami berjumpa doktor gigi. Nasib baik dah buat appointment awal.

Seminggu dua sebelum jumpa doktor gigi, kami dah berlatih dengan Amnah cara buka mulut luas-luas. Comel je tengok dia terkial-kial menganga setiap kali kami suruh buka mulut. "besar lagi Amnah, besar lagi". Hehehe.

Dalam perjalanan ke klinik pun, saya suruh Amnah buka mulut. Saya kata, "Amnah buka mulut. Doktor nak tengok". Dengan muka mengantuk tu, dia usaha juga menganga. 


Dalam hati dah rasa lega. InsyaAllah her first dentist visit will be smooth. Hahaha. Jangkaan saya meleset. Bila masuk je bilik procedure, nampak plak doktor pakai baju biru dengan mask, menangis terus Amnah. Semua latihan buka mulut dah ke laut. Amnah macam fobia sikit dengan medical staff ni. Agaknya teringat-ingat kena cucuk minggu lepas. 

Maka, hari ni kira macam sesi ta'aruf je dengan doktor. Next visit, insyaAllah Amnah behave sikit. Ameen. 

Doktor pun explain, umur macam Amnah memang payah nak check gigi. Even kalau ada kes melibatkan tampalan pun, doktor jarang dapat buat sebab budak terlalu kecil. Sebelum tampal, kena cuci gigi dulu. Bunyi machine tu je dah scary, nak tunggu tampal lagi la tak mau. Lepas tampal, kena tunggu kering. Jadi, jarang sangat tampal tu menjadi untuk budak-budak. 

Doktor cuma suruh jaga pemakananan Amnah. Dia kata no worries sebab Amnah masih breastfeed. Gigi berlubang memang boleh jadi kat sesiapa pun even fully breastfeed child. Maknya kena rajin gosok hari-hari dan bersihkan tempat lubang tu. Ikutkan lubang kat gigi Amnah kecil je, tapi saya ni yg paranoid. Haha. 

Giliran Walid Amnah...


Walid Amnah yang tadi macam berani depan Amnah dah mula tersengih-sengih. Ni first time dia nak buat scaling. Jadi lama lah sikit procedure dia. Takpe, kami tunggu kat dalam sekali, bagi semangat. Hehe.



Nampak tak muka Amnah tu? Tu la dia, doktor datang nak check dia tak mau buka mulut. Doktor kerjakan walid, dia boleh pulak tayang gigi. Sabor je la~

Pengajaranya...


Kesimpulan dan keinsafan dapat lepas jumpa doktor gigi semalam:-

* Jumpa doktor gigi untuk periksa gigi at least setahun sekali
* Scaling gigi at least setahun hingga setahun setengah sekali
* Tidak pernah ada istilah "terlalu awal" bawa anak jumpa doktor gigi

Gigi nak pakai sampai tua. Doktor kata kesihatan gusi sama penting dengan kesihatan gusi. Kalau sambil lewa je penjagaan gusi dengan gigi, belum 35 tahun lagi gigi dah rongak. Tak maaaauuuu~~~



Doktor bagi ubat kumur ni. Ubat ni 100% organik dan non-alcoholic. Jadi sangat sesuai untuk kanak-kanak. Macam Amnah yang belum pandai berkumur dan meludah, kena guna napkin. Celup sikit dalam ubat kumur, pastu gosok kat gigi dia dan bilas guna air biasa. Ini memang alternatif terbaik untuk ganti ubat gigi berflorida untuk umur bawah dua tahun.


Mahal juga kos rawatan gigi untuk seorang. Nanti ada anak doktor gigi seronok gak. Boleh dapat rawatan percuma. Hehehe ^.^

Additional info (added on 25/08/2014)
p/s- Doktor kata gigi walid Amnah kuat cuma gusi dia je macam lemah. So, saya sempat cari info untuk bantu walid Amnah selesaikan masalah dia. Gusi lemah ni boleh jadi skurvy iaitu sejenis penyakit disebabkan oleh kekurangan vitamin C.

Alhamdulillah walid Amnah sekarang memang consume Vita-C Shaklee cuma kena konsisten makan setiap hari. Selain tu, vitamin D pun penting untuk gusi yang sihat. Walid Amnah dah setuju consume Ostematrix. Maklumlah, dia langsung tak boleh minum susu, tekak rasa loya.

Sharing is caring~~

Friday, August 22, 2014

Simple Homemade Apple Crisp & Vanilla Ice Cream

Ada orang bagi dua biji apple Granny Smith yang beso gabak. Lama betul apple tu duk dalam peti. Nak makan, masam plak.

Puas google resepi apple paling simple. Maka minggu lepas buat akhirnya decide nak buat apple crisp. Ada orang panggil apple crumble. Bagi saya, sama je dua resepi tu.

Untuk mak-mak yang ada anak kecil yang suka 'menolong' kat dapur, resepi ni memang sesuai sangat untuk korang cuba. Simple dan pantas. Zasss..siap!

Saya suka sangat resepi ni sebab apple dia lembut je tapi topping dia ranggup. Bila makan tu, siap rasa crunch-crunch gitu. Makan pulak dengan satu scoop aiskrim vanilla. Perrghh..terangkat! Gigih suruh cik abang beli aiskrim balik dari kerja. Tak kira, nak aiskrim vanilla jugak. Hehe.


Gambar dari Google. Tak sempat snap dah licin!

Kami makan ni sejuk-sejuk. Baru keluar peti ais - pelik tak? Hehe. Orang putih biasa makan ni suam-suam, baru keluar oven. Tapi kami ikut tips dari Joanne. Wow, boleh tahan! Kawan-kawan makan licin.

First step first


Macam yang saya mentioned sebelum ni, saya guna apple jenis Granny Smith. Apple jenis ni paling sesuai untuk buat dessert sebab rasa masam-masam yang sedap dan bentuk dia plak masih kekal kenyal-kenyal gitu tak terlalu lembik bila dah masak.

Joanne bagi tips untuk biarkan apple tidak dikupas supaya rasa dan tekstur apple lebih sedap. Tapi bagi saya personally lepas dah cuba sendiri, lebih sedap kalau kulit apple dikupas.

Resepi ni tak ikut resepi klasik. Instead of lemon zest, saya guna orange zest. Rasa masam-masam manis dia lebih lemak berbanding lemon yang masam dia menenggelamkan keenakkan apple tu sendiri. Mana boleh over-shadow! Nama pun Apple Crisp bukan Lemon Crisp. Hehe. Saya pula masa tu tak ada pemarut. Baca di sini cara saya dapatkan orange zest tanpa pemarut.




Kemudian topping pula, saya syorkan kawan-kawan guna butter cair insted of butter sejuk atau suhu bilik. Bila kita guna butter sejuk yang kebiasaan resepi sarankan, kita akan perasan masa membakar tu topping akan cair atas apple. Memang sedap, tapi saya lebih suka rasa apple tu balance dengan topping yg ranggup tapi masih ada lembut-lembut dia. Bila guna butter cair, topping akan terletak elok je atas apple. Tu yang kita mahu.

Mudah je nak cairkan butter. Masukkan butter dalam bekas tahan panas, panaskan dalam microwave selama 30 saat atau sampai cair. Alternatif lain, panaskan atas dapur dengan api paling kecil hingga cair. Perhatikan elok-elok supaya tak hangus sebab butter hangus menyebabkan masakan rasa pelik.

Dalam resepi ni, saya terpaksa guna instant oat sebab cook oat tak ada kat rumah. Kalau boleh, sila guna cook oat untuk dapatkat topping yang betul-betul ranggup dan sedap. Tapi kalau tak ada, instant oat pun tak kurang sedapnya ^.^





Ok, tak mo dah bebel panjang-panjang..meh nak share resepi yang diubahsuai, sesuai untuk kumpulan kecil makan dalam loyang yang comel. Semua sukatan saya ambil separuh je, Resepi asal boleh check kat sini.

Untuk bahan-bahan, korang kena sediakan untuk topping dangan filling tau.

Apple crisp with oats

Masa persediaan: 15 minit
Masa memasak: Sejam

Bahan-bahan filling (inti):

2 biji apple size besar (Ganny Smith the best)
1/2 biji jus dan orange zest
1/4 cawan gula perang
1/2 sudu teh serbuk kayu manis

Bahan-bahan topping:

1/2 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan cook oat/rolled oat
1/2 cawan gula perang (boleh campur gula kasar tapi saya prefer gula perang)
1/4 cawan butter cair
1/8 sudu teh garam

Cara-caranya:

Panaskan oven kepada suhu 180 darjah celcius atau 350 darjah F. Sapu butter pada loyang.

Untuk filling, potong dadu apple sebesar 1/2 hingga 3/4 inchi. Masukkan ke dalam bekas besar dan gaul rata bersama, jus oren, orange zest dan serbuk kayu manis. Pindahkan ke dalam loyang.


Untuk topping yang ranggup pula, campur tepung, oat, gula dan garam dalam mangkuk. Kemudian tambah butter cair perlahan-lahan. Gaul rata dan tabur atas loyang berisi apple tadi. Saya suka guna tangan untuk gaul sebab kita boleh padat-padatkan supaya  kita dapat adunan kasar malah lebih mudah nak tabur secara sekata atas apple.



Letak loyang di tengah-tengah oven. Bakar selama 30 minit hingga sejam atau sehingga jus sudah memekat, apple lembut dan topping berubah perang keemasan. Kalau topping jadi terlalu cepat perang, tutup dengan aluminium foil dan terus bakar sampai apple lembut.

Selamat mencuba! ^.^

Saturday, July 19, 2014

Home Schooling | My baby Omega

Alhamdulillah. Syukur ya Allah. 

Masa awal-awal kami beli buku Perkataan Pertama untuk Amnah, dia macam tak berapa minat dengan buku ni. Mungkin buku ni terlalu crowded dengan gambar, jadi Amnah payah nak fokus. Dah macam mini encyclopedia pulak.  




Tapi kami tak putus asa. Simpan dulu buku ni buat sementara waktu.  Kemudian, kami bacakan pula buku-buku yang lebih ringkas. Contoh terbaik untuk bantu anak fokus ialah dengan memilih buku yang ada satu objek je dalam satu muka surat dan background dia ada satu warna je.



Buku ABC dengan background putih

Buku 'First Words' dengan background berwarna tapi satu warna sahaja untuk setiap objek.


Biasanya each reading session bertahan dalam dua-tiga minit je. Bagi kami tu dah sangat-sangat memadai sebab anak-anak usia macam Amnah (belum setahun masa kami perkenalkan buku-buku di atas) jarang dapat fokus lebih 5 minit. Target kami adalah minda bawah sedar Amnah. Dan kami juga sangat faham bahawa ibu segalan INGATAN adalah ULANGAN. Jadi kami sentiasa ulang-ulang perkenalkan nama-nama objek dalam buku walaupun Amnah tak fokus, walaupun sekejap-sekejap dia pergi main dengan bear, main lari-lari, sekejap baring. Fuuhh. Macam-macam dia boleh buah dalam satu masa. 


Ada masa dia dah boring, kami cepat-cepat tutup buku dan keluarkan toys lain. Macam tu lah rutin Amnah setiap hari. Tak ada jadual khusus. Ikut suka dia bila nak study (baca buku). Kalau mood dia nak baca buku, kita layankan je. Kalau nak main dengan stuffed toys, kita pun main sama. Hehe. Orang putih kata HOME SCHOOLING. 

Once Amnah dah boleh fokus, barulah kami beralih ke buku yang lebih complex, buku yang ada banyak gambar dan warna. In fact, Amnah sendiri datang bawa buku-buku tu dekat kita suruh baca. Kalau dulu, buka je buku yang crowded dengan gambar, dia akan belek-belek sekejap, kemudian letak tepi. 

Amazingly dengan kuasa ALLAH, Amnah dah kenal hampir semua objek dalam gambar ni. Bukan haiwan liar je, malah Amnah kenal kebanyakkan haiwan ternakan, hidupan laut, objek di taman rekreasi dan kenderaan dalam buku yg sama.




Jujurnya, kami tak pernah specifically perkenalkan objek-objek dalam buku tu. Masa first time tanya Amnah, "Mana lion?" dia tunjuk tepat pada singa. Terkejut saya! Dalam hati saya terdetik, "mungkin kebetulan je kot". Jadi saya cuba uji dengan haiwan lain. Ternyata Amnah memang kenal semua yang saya sebut.

Tiger / Harimau
Elephant / Gajah
Crocodile / Buaya
Bear
Hippo
Tupai
Starfish
Ketam
Sotong
Ball
Udang
Lembu
Cat / Kucing
Dog / Anjing
Ayam
Duck / Itik
Rabbit / Arnab
Kuda
Kerbau
dan terlalu banyak sampai saya tak dapat senaraikan...

Amnah belum setahun setengah pun. Subhanallah. ^.^

So, ibu-ibu jangan putus asa didik anak-anak. Walaupun anak-anak tak fokus, minda bawah sedar mereka sentiasa sedar. Apa yang kita asyik ulang-ulang tu yang akan melekat kat otak dia. Kalau kita asyik menjerit, marah-marah dan sebut kata-kata negatif, yang negatif jugalah yang akan membina peribadi anak-anak kita. 

Macam mana Amnah boleh kenal semua objek tu tanpa kami specifically ajar pada buku yg sama? Saya tak ada rahsia pun. Semua saya dah share kat atas. Kuncinya bermula AWAL. Dari baby lagi dah bacakan mula bacakan buku-buku simple untuk Amnah. Dari situ, Amnah simpan dalam memori dia. Yang ni kucing. Yang ni singa. Yang ni anjing. Bila kita tunjuk gambar lain pun dia masih boleh kenal yang tu semua haiwan yang sama. Ibu-ibu jangan gelojoh, terus nak bacakan buku yang complex pada anak ye. Ambil masa dan enjoy the moment ^.^

Rahsia kedua, masa mengandungkan Amnah, saya sentiasa amalkan makanan tambahan minyak yang diperbuat daripada hati ikan dari brand lain. Rugi saya tak kenal Shaklee masa tu. Minyak ikan kaya dengan Omega yang dapat bantu perkembangan otak bayi sejak dari dalam kandungan lagi. Lepas Amnah dah besar baru saya kenal Shaklee. Saya segera bertukar brand. Yelah, mana nak jumpa minyak ikan lebih tulen dari Omega Guard? Minyak ikan asli yang diperbuat dari ikan bukannya HATI ikan (orgab dalaman). Kita sendiri tak makan organ dalaman, inikan nak bagi anak makan. Allah, tak sanggup. Bagi saya Omega Guard adalah pilihan terbaik. Saya sangat berpuas hati.

Niat asal ambil Omega untuk bantu suami kurangkan kolesterol. Suka sangat makan kambing, Hehe. Saya pula nak dapatkan berat idaman. Untuk Amnah, saya niat nak boost immune system dia. Sebelum saya join Shaklee, saya pernah terbaca testimoni anak bebas athma dan eczema lepas ambil Omega.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Suami saya dah berjaya turun 3kg dalam masa tak sampai sebulan. Berat saya dah ideal 46.5kg. Saya berhasrat turunkan 2kg lagi untuk capai berat idaman. Amnah belum pernah neb lagi sejak ambil Omega. Syukur ya Allah. Eczema makin kurang. Dan paling gembira bila suatu hari, walid Amnah tersenyum keterujaan sambil memuji-muji Allah bila Amnah berjaya tunjuk semua objek dgn tepat dalam buku mini encyclopedia tu. Rasa gembira lebih dari menang World Cup. Allahuakbar ^.^



Supplement wajib seisi keluarga

Sekiranya mahu tahu lebih lagi tentang Omega Guard, sila hubungi saya pada bila-bila masa 24/7, Nurul Aiman 013-315 6822. Saya sedia memberikan konsultasi percuma kepada anda.