Wednesday, January 27, 2016

Cara penuhi keperluan emosi anak

Assalamualaikum wbt...

Salam sayang semua,

Lamanya saya tak update blog. Rindu pulak nak menulis.

Hari ni Amnah tak berapa sihat, jadi kami decide Amnah stay di rumah je. Puas jugaklah pujuk dia, siap explain berjela-jela. Alhamdulillah, Amnah suka sekolah dia. Dalam masa tiga minggu bersekolah, Amnah dah boleh baca dengan lancar Surah An-Nas, Surah al-Ikhlas dan doa makan. Eh..nak cerita lain, ter-cerita pasal sekolah plak. Sori-sori.

Ok..sambung..

Sebagai usahawan online, tak dapat tidak, handphone saya kebanyakan masa memang ada di tangan. Kejap kita update FB pasal produk, kejap kita consult customer, kejap kita buat poster-poster marketing. Ada masa kita study teknik marketing di website.

Tengah kita tenggelam dalam dunia online..terdengar sayup..

"Ummi. Amnah nak peluk."

Saya pun letak phone dan peluk Amnah. Sekejap je. Kemudian menghulurkan tangan untuk capai handphone semula. Time is money, my friend. Itu fikiran saya.

Namun sebelum sempat saya capai handphone...

"Ummi, janganlah tengok handphone. Amnah nak ummi peluk lama-lama. Amnah nak ummi je."

Allah. Tersentak saya. Terus saya matikan niat untuk capai handphone. Saya ajak Amnah dan Iffah main block sambil buat mini games seperti susun ikut group mengikut warna, mengira block dan buat figure rumah dan robot.

Aktiviti homeschooling yang simple tapi bukan main gembira dua beradik ni. Hati saya lebih gembira, masyaAllah. Sungguh, duit boleh cari, kawan. Tapi anak-anak tak ada ganti. Mereka adalah amanah, harta paling mahal yang Allah beri.



Hari ini Amnah tak sihat. Jadi panggilannya lemah. Jika dia sihat mungkin Amnah akan tantrum sebagai menifestasi meluahkan emosinya, suara hatinya.

Saya muhasabah. Mungkin Allah beri ujian sakit pada Amnah supaya saya dapat luang lebih masa memenuhi tuntutan emosinya. Saya belajar satu perkara. Percaya atau tidak, DAKAPAN, SENTUHAN dan BERBICARA DARI HATI KE HATI dapat mempercepatkan proses anak untuk kembali sihat bukan sahaja secara fikizal malah secara emosi juga.



Terima kasih sudi baca blog saya. Hope dapat kongsikan pengalaman kawan-kawan handle keperluan emosi anak di ruangan komen ^_^

Nurul Aiman
FB: www.facebook.com/NurulAiman87
Page: www.facebook.com/symphonywellness
IG: www.instagram.com/annurhaifa

Monday, August 24, 2015

Cara menggalakkan anak untuk berkongsi

Assalamualaikum wbt dan salam sayang semua.

Lama tak menulis.

Kali ni nak share pengalaman supaya anak-anak mudah berkongsi.

Anak saya tahun ni sorang umur 2 tahun. Sorang lagi baru nak masuk 3 bulan. Dua-dua perempuan. Alhamdulillah.

Yang kakak dah ada opinion sendiri. Dia dah mula develop sense of ownership. Dia tahu mana satu barang dia, mana satu barang ummi walid. Mana satu barang adik.

Kita sebagai mak ayah jangan simply langgar hak anak. Mentang-mentanglah kita yg beli barang-barang anak.

Kalau kita nak guna barang anak, minta secara berhemah. Sama juga kalau kita nak anak-anak saling berkongsi, kena pesan elok-elok. Kali pertama mungkin belum nampak pesan. Percayalah, benda selalu kita ulang. Lama-lama anak akan faham.

Contoh situasi. Dekat rumah saya ada dua spray air untuk tukar lampin anak. Satu si kakak punya. Satu adik punya.

Adik buang air. Kebetulan spray air si kakak paling dekat.

Ummi: Adik pinjam spray ni boleh?
Amnah: Tak boleh. Amnah punya.
Ummi: Sayang adik kan..
Amnah: Sayannngg..
Ummi: Sayang adik kena share kan? Adik nak pinjam kejap boleh?
Amnah: Boleh (sambil tersengih2)

Alhamdulillah.


Situasi tenang ni bukan tiba-tiba je jadi. Dulu masa adik lahir, bukan mudah juga berkongsi. Hari-hari kami suami isteri ulang tentang sharing is caring. Bila anak tak mahu berkongsi, sila jangan mudah menghukum. Perkara ni amik masa.

Kita mak ayah perlu main peranan. Kena selalu tunjuk contoh kalau nak anak mudah share barang. Makan suap ke. Minum segelas ke. Romantik ni kena tunjuk depan anak-anak tau. Baru anak-anak tiru.

Lagi satu.

Kalau kita tak suka anak rampas barang kawan, please...kita pun mintak elok-elok barang dari dia. Jangan main rampas je. Kan biasa kita nampak, anak rampas barang kawan. Tak nak share macam tu lah barang dia. So maknya rampas balik barang tu dari tangan anak dan pulangkan semula pada kawan. Laaa..patutlah anaknya susah nak share dan suka merampas. Follow maknya gak. Mungkin maknya kalut kawan tu duk nangis. Review balik tingkah laku kita. Masih belum terlambat untuk berubah.

Respect is the key word.

Selamat maju jaya.

Nurul Aiman 013 315 6822
FB: www.facebook.com/NurulAiman87
Insta: www.instagram.com/annurhaifa

Sunday, May 10, 2015

Anak-anak | Let them fly | Kita tak sempurna

Salam sayang semua,

Bukan mudah untuk menulis dari sisi pandang seorang ibu. Tapi hari ni, saya menulis sebab saya merasakan perlu untuk kita semua ibu bapa ingat dan faham yg anak-anak kecil kita takkan selamanya kecil. I feel like we all need that reminder from time to time.


Kadang-kala kita terlalu strict membesarkan anak-anak sehingga tanpa sedar kita dah 'mencuri' keseronokan mereka sebagai anak kecil.


Saya berharap suatu hari nanti, bila anak-anak kami mengimbas masa kecil mereka, mereka akan ingat ummi pernah biarkan mereka 'tolong' lipat baju beramai-ramai walaupun hakikatnya lebih bersepah dari biasa. Atau walid pernah biarkan main air dalam kolam walaupun satu rumah dah banjir.

Masa sememangnya terbang dengan pantas. Sebelum mata sempat berkelip, sedar-sedar je anak-anak kita dah terpaksa menghadapi sendiri'the serious part of life'. Jadi, biarkan je mereka menikmati keseronokan menjadi anak kecil sementara masih berpeluang.

Jujurnya, ada masa saya biarkan rasa penat menguasai diri. Bila penat, saya jadi hilang sabar, annoyed, geram bila Amnah asyik minta bacakan satu lagi buku selepas 5 buah buku. Bila dah baca buku ke-6, akan ada saje permintaan buku ke-7. Tengok sebelah, eh..walid dia dah tidur plak. Dalam hati, sudahlah seharian kita bersama Amnah, apalah salahnya 3 minit sebelum dia tidur kita spend masa untuk pembangunan akhlak anak. Masa nilah nak bagi tazkirah ke, pesan-pesan ke sebab hati anak tengah lunak.


Tapi yang sebaliknya plak terjadi. Saya kerap jawab, "Sudahlah Amnah, ummi letih ni. Ummi tak larat. Esok je kita baca." Lepas tu akan berlaku tantrum sebelum tidur dan situasi menjadi semakin tak terkawal. Jangan ambil ringan permintaan 'kecil' anak. Sebenarnya bukanlah 'membaca buku' yang diharapkan anak dari kita tapi kebersamaan dan perhatian dari ibu bapa tu yg anak mahukan.


Satu perkara yg Amnah SUKA sangat repeat sehingga saya rasa annoyed, dia nak semuanya ummi dia yg tolong buatkan. Bila walid dia bawa membuang kat tandas, jawapan Amnah "Biar ummi yang buat". Bila walid nak pakaikan lampin, baju, Amnah jawab lagi "Biar ummi yang buat". Nak baca buku, nak pimpin, nak dukung, nak tidur, nak makan, hampir semua benda, "Biar ummi yang buat". Ni ayat standard dia yang boleh dengar lebih dari 10 kali sehari. Kerja cepat jadik lambat bila anak kecil sibuk nak ummi buat semuanya sedangkan walid dia ada. Saya biasanya bertegas minta walid Amnah yang buat, tapi setiap kali mesti tantrum akan meletus. Maka bukan kata anak je bersedih hati, kita mak ayah ni pun boleh masam muka. Minggu ni saya sedar, why not?

Why not, anak minta baca buku je pun, bukan minta emas berlian.
Why not, memang tugas ibu bapa kena sama-sama pikul, tapi ada tugasan ibu buat lebih baik dari ayah dan ada yg ayah lebih expert dari ibu.
Anak-anak hanyalah kecil sekali je, and who are they hurting?
Kita merampas kegembiraan dan imaginasi anak sebab kebanyakkan masa kita rasa susah dan leceh nak buat. Itulah yg menerjah fikiran saya.

So I encourage all you parents to loosen up a little.
Ask yourselves "Why not?" a little more often...

and let them be little ^_^

Nurul Aiman